Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: SMART IQ Kostka – chytrá krabička

iq-kostka-01

Odjakživa jsem chtěl postavit krychli na hranu. Všichni kolegové se mi smáli a tvrdili, že to je nemožný úkol. Že nikdy nenajdu konstrukci, která je dostatečně vyvážená a hlavně způsob, jak ji postavit bez převrhnutí. Abych je vyvedl z omylu, našel jsem těch způsobů rovnou osmdesát!

Podobné odhodlání patří také k designérovi Rafu Peetersovi, který stojí za hlavolamy z řady SMART, které vydává holandská společnost SMART GAMES. Konkrétně tento vyšel už v roce 2018 a o rok později se dostává i na pulty českých obchodů a stále nese název IQ Kostka. Do češtiny ji kompletně přeložila firma MindOK.

Nová hádanková krabička působí mohutně svojí velkou krabicí, ale většina jí je jen na efekt. Uvnitř se totiž nachází ústřední průhledná krychlička, která má rozměry jen nějakých šest krát šest centimetrů. Je to ale dost na to, aby se uvnitř ukrylo celkem sedm tvarů složených z kostiček. A ty dohromady vytváří už na začátku kompaktní kostku.

iq-kostka-04

Ta tvoří nejen startovní, ale také cílový tvar, o který se luštitelé budou snažit. Do cesty se jim postaví osmdesátka zadání rozdělených do pěti obtížností po šestnácti úkolech. Začátek každé hádanky je ale stejný. Hráči si vyberou číslici úkolu, najdou jeho obrázek v knize zadání a rozloží si stavební kostičky před sebe. Zajímavostí je, že plastová krychle slouží od této chvíle také jako herní plán, ve kterém bude právě krychle postavena na svoji jednu hranu.

Zadání pak hráči dává indicie. Čím vyšší obtížnost, tím méně těch rad a barev je vidět. U těch nejjednodušších úkolů pro juniory nabídne zadání pohled na kostku zepředu i zezadu, takže je vidět rozložení barev. Přesně podle těchto předpisů musí pak řešitel poskládat kostičky.

Zpočátku to bude složité i přes tu znalost barev, ale postupně zlepší odhad a přehled, jak hráči budou plnit jedno zadání za druhým. A luštitelé tak rostou s hrou, což je výrazně viditelnější na dětech, které už kolem osmého roku zvládnou prostorovou představivost a skládání dílků.

iq-kostka-09

S tím zmiňovaným stavěním na hranu ale souvisí jeden problém, které u této novinky přichází. Hráči totiž nemají při skládání volnost, ale musí stavět odspodu nebo si různě přidržovat dílky rukama. V opačném případě totiž mají dílky tendenci se neustále překlápět, padat a celá stavba prostě nedrží pohromadě. S jiným postupem prostě krabička nepočítá. Při tom se nabízelo ještě jedno řešení – stavění uvnitř krychle, které jsme zkoušeli, ale bohužel se zde řešitelům začnou plést a převracet strany, takže se pak často dostanou do situace, že mají celé zadání zrcadlově.

Ale tato stížnost na způsob řešení je spíše taková drobnost a snaha najít na novince alespoň něco negativního. Pokud totiž odhlédneme od zmiňovaného problémku, pak dostaneme opět lahodnou sestavu osmdesáti prostorových úkolů.

iq-kostka-10

Jejich skládání je pochopitelně záludné, a to se projeví hlavně u těch obtížnějších zadání, kdy řešitelé neznají všechny barvy, ale třeba je jim zcela zatajena podoba zadní strany. A to dává tvůrci prostor pro vytváření záludných fint tak, aby jejich řešení nebylo jednoduché najít. Obecně je tedy řazení úkolů citlivé a opravdu odpovídá nějaké křivce vzrůstající obtížnosti.

IQ Kostka se nám jako logická krabička opět moc líbí a jde ve stopách ostatních IQ boxů. Ty vždy mají ve svém středu nějaké jednoduché tvary, které stačí nacpat do krabičky a jejího obdélníkového nebo prostorového tvaru. IQ Kostka je další iterací a opět vynikající, pokud tedy máte tento způsob relaxace rádi, pak tohle je zaručené zábava.

Recenze: SMART IQ Kostka – chytrá krabička
IQ Kostka je skvělou logickou hádankou pro jednoho hráče, ve které je potřeba několik dílků nacpat do jednoho kompaktního tvaru – krychle. Není to tak jednoduché, protože dopředu máte danou pozici několika barev na přední i zadní straně. Řešitel tedy musí mít dobrou prostorovou představivost, aby to celé zkompletoval. A tohle všechno dělá IQ Kostka skvěle na prostoru osmdesáti hlavolamů.
Klady:

+ spousta zadání
+ vzestupná obtížnost
+ krabička i stojánek
+ kvalitní provedení
+ malé na cesty
Zápory:

- nutnost stavět odspodu
0
Prozkoumávejte dál
Recenze hračky: HABA Dřevěná stavebnice 3D kostka