Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Krvavý trůn – moc, zrada a meče

Těžko byste hledali trůn, který by nebyl zbrocený krví. Někdy je to jen pár kapek, které se objeví na rtech jako důkaz účinkující dávky jedu. Jindy jsou to litry, pokud je vladař probodnut přímo na trůnu, když vykonává svoji panovnickou povinnost.

Prázdný trůn zívá a mrká na všechny kolemjdoucí v deskové hře Krvavý trůn, kterou vytvořili Adrien a Axel Heslingovi. Hra vyšla ve Francii v dílně firmy Studio H pod názvem Oriflamme, kde v rámci produkce svěřili ilustrace Tomaszi Jedruszekovi. A nyní si hru vyhlédla pro lokalizaci společnost Albi.

Na krabičce vidíme shromáždění zájemců o trůn. Ti se schází v noci, čemuž odpovídá i barva boxu, ve kterém se ukrývá šuplík s komponenty. Uvnitř najdou hráči hromadu žetonů vlivu, ale především padesátku karet rodu. Deset jich patří každému rodu, a právě tuto desítku si vezme každý z účastníků poté, co si vybere svůj rod a jeho erb na zadní straně karet. Každý si svůj balíček zamíchá, vezme si sedm karet a tři nechá ležet obrázkem dolů. Uprostřed stolu musí zůstat volné místo, a především žeton ukazující směr hry.

Každé ze šesti kol začíná fází vykládání, ve které se vedle sebe hromadí karty intrik. Hráči jeden po druhém volí jednu kartu z ruky a přikládají ji buď na konec nebo začátek řady. Mohou také překrýt svoji již dříve (v předchozích kolech) vyloženou kartu, ale to se neděje proto, že by ji už nepotřebovali. Místo toho si takto mohou kartu chránit před soupeři.

Nová karta se ale připojuje vždy obrázkem dolů, takže ostatní netuší, co na ně čeká. Nejde ale jen o plánování, ale také o taktický záměr. Všechny karty totiž mají smysl nejen, když se aktivují jejich schopnosti, ale také když působí v utajení a získávají vliv pro svůj rod.

Ať už se řada karet v aktuálním kole změnila jakkoliv, vždy následuje vyhodnocení. Řada intrik uprostřed se vyhodnocuje ve směru, který určuje šipka položená na začátku partie. Postupně se musí majitelé karet věnovat svým intrikám. Pokud se jedná o kartu otočenou obrázkem dolů, pak se může rozhodnout ji v tuto chvíli otočit a získat body vlivu na ní položené. Nebo nemusí, a za takovou výdrž si na ni může okamžitě položit jeden žeton vlivu. Naopak otočená karta je ihned vyhodnocena a aplikován její efekt.

S jejich pomocí mohou hráči vyřazovat karty soupeřů, a tak získávat cenné body vlivu. Karty, a tedy bojovníci rodu, pro sebe mohou právě s pomocí aktivace efektů získávat body vlivu nebo kazit plány soupeřům vyhazováním jejich karet.

Krvavý trůn je hra o přípravě pastí a snaze získat co nejvíce vlivu. Tak či onak je vždy třeba hrát karty chytře, aby jejich rozmístění bylo bezpečné. Ty nejcennější si mohou hráči dokonce chránit s pomocí možnosti překrytí, zvlášť pokud na nich mají hromádku cenných bodů.

Útok v této hře je totiž dvojsečná zbraň. V několika chvílích lze nečekaně ztratit spoustu nastřádaného vlivu. Jelikož jsou karty často otočené obrázkem dolů, snažíte se číst soupeře a odhadnout, co zrovna mohli zahrát. To je mechanismus, který nesedí všem, protože tato sociální dedukce je velmi specifická. Ale výsledek je často závislý na štěstí a náhodě, kterou kartu zrovna vezmete soupeři a zkusíte odhodit.

Protože hráči na začátku partie některé karty musí odhodit, tak jejich ruka je při každé partii trochu jiná, a především má každý trochu jinou sadu. A jiné karty znamenají jiné interakce. Díky tomu i tajnému hraní se jednotlivé souboje chytře odlišují.

Partie je nekompromisní v tom, jaké dává hráčům šance na útočení. Mohou si dokonce zvolit cíl svého útoku, což bude obvykle protivník s nejvyšším skóre vlivu. Ten lze získávat různými způsoby, což je výrazné plus.

Hra je efektně dramatická, ale také velmi rychlá a zajímavá. Ačkoliv je startovní počet účastníků stanoven na tři, aby byl v partii dostatek pletich, doporučujeme čtyři hráče. I tak se partie odehraje během dvaceti minut, protože vyhodnocení je jednoduché, kola ubíhají rychle a jejich počet je omezený.

Pravidla nejsou nijak složitá a jedná se o skvělou hru na party, protože právě to je místo, kde si půjdete nejraději s kamarády po krku. Ocení ji ale i ty škodolibější rodiny, které si libují v bojích.

Krvavý trůn je zajímavou hrou, která klade důraz na překvapení, odhady a pořádnou porci útočení na ostatní. Není pro každého, protože je nepředvídatelná, náhodná a na dosah máte možnost útočit cíleně na jiné hráče. Krvavý trůn je ale právě proto, ve spojení s herní dobou, docela příjemným odreagováním od jiných, složitějších a vážnějších her.

Recenze: Krvavý trůn – moc, zrada a meče
Krvavý trůn dává hráčům jen sedm karet z deseti, se kterými musí chytře hospodařit. Mohou je hrát obrázkem dolů, blafovat a překvapovat protivníky. Efekty jsou veskrze útočné, zaměřené na kradení bodů a odhazování dalších karet. Jenže protože některé jsou skryté, je partie veskrze náhodná. Ale vše vynahrazuje rychlost. Krvavý trůn nemůže zaujmout každého, ale pokud vám nevadí mít krev na rukou, pak si v této hře můžete jít po krku opravdu dobře.
Klady:
+ solidně variabilní
+ dobré ve všech počtech
+ délka partie
+ skryté hraní a odhalování
+ možnost překrývat a blokovat karty
+ velmi útočné
+ odhad soupeřů
Zápory:
= náhoda
= velmi útočné
4.1
Prozkoumávejte dál
Recenze: A.D.A.P.T. – moře a jeho nástrahy