Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Construction Zone – stavění z karet

Construction Zone - balení

Na staveništi je blázinec. A vy jste jeho součástí. Všude se promenádují dělníci, hrkají bagry a nad hlavami se vám čas od času prožene nějaké rameno jeřábu. Přesto všechno tohle má zcela jasně daná pravidla a při pohledu z dostatečné vzdálenosti by mohla činnost všech lidí a strojů vypadat i tak trochu jako symfonie..

A správně ladit by chtěla ve vašich pocitech i karetní hra Construction Zone, která patří mezi čtveřici novinek vydavatelství Brain Games. Firma pochází z Lotyšska, jak jsme se zmiňovali už minule při článku zabývajícím se karetní hrou Food Chain (recenze). Ta nás příjemně překvapila (až na ta pravidla) a o to víc jsme byli zvědaví na další hru.

I ta vyšla v roce 2012 a její myšlenka vychází z hlavy Olivera Sihiveera. Ilustrace pak spáchal opět Gints Rudzitis, který zpracoval i obrázky zvířátek ve Food Chainu. Grafický design pak dokončil Aldis Rocens, abychom měli ten výpis jmen kompletní.

Construction Zone - připravená hra

Construction Zone toho má se svým zvířecím bratříčkem společného víc. Hlavně to je krabička z tvrdého kartonu, která však má rozměr klasické karetní hry. Tedy přesně tak velký, aby se vedle sebe směstnaly dva balíčky karet. A právě ty tu jsou, ukryté pod jedním tenkým listem s pravidly. Znamená to, že hra bude mít jednoduchá pravidla? A nebude to na úkor jejich vysvětlení?

Karet je uvnitř celkem 105 a rozdělíte je do dvou skupin. Jednadvacet z nich na sobě má kresbu budov, které se budete snažit v průběhu partie dostavět. A pak je tu zbytek – 87 karet zdrojů, které vám se stavěním pomohou.

Ale to ještě nevíte, že tento velký balíček se podle ikonek v rozích dá rozdělit dál na dvojici balíčků. Jedny představují základní stavební zdroje a mají na sobě vždy pouze jeden obrázek. Všechny ostatní s více obrázky patří do kategorie pokročilých. Výjimku z tohoto pravidla představují karty jeřábů a dělníků. Ty, ačkoliv mají na sobě pouze jeden obrázek a ne skupinu, se přesto zařadí po bok těm pokročilým kartám. A to znamená, že s nimi nebudete začínat v ruce.

Construction Zone - připravená hra

Na začátku partie totiž musíte mít karty roztříděné na tyto tři balíčky. Vzhledem k faktu, že se v průběhu souboje všechny karty zdrojů zamíchají, znamená to nepříjemné přebírání na začátku každé partie. Ale tím se přece nenecháme odradit a s chutí se pustíme do další přípravy.

Budovy zamícháte všechny dohromady a vytvoříte z nich tři balíčky po sedmi kartách. Tím je zaručená variabilní nabídka a její náhodné pořadí pro každou partii. Spolu s budovami patří do hromádek na stůl také všechny karty pokročilých zdrojů, tedy nejen jeřáb a dělník, ale také kombinované karty s větším množstvím ikonek v rozích.

Všechny ostatní karty základních materiálů vezmete a zamícháte je do jednoho balíčku. Zamíchání zde hraje velice důležitou roli, takže si dejte záležet. Z výsledného balíčku každému hráči rozdáte čtyři karty. Další čtveřici pak vyložíte viditelně vedle hromádky jako nabídku, z níž budou moci hráči nakupovat.

Construction Zone - rozehraná hra

A teď se můžeme pustit do hraní. Hráči se střídají na tazích. Každý z nich začíná tím, že si musí z nabídky čtveřice zdrojů vybrat dvě a ty si přidat ke svým stávajícím kartám v ruce. Obě zbývající akce už nejsou povinné, ale hráči je mohou provést, když uznají za vhodné.

Prvním krokem k úspěšné výstavbě je zisk lepších a výkonnějších strojů. Proto můžete kdykoliv za libovolné dvě karty z ruky nakoupit jakýkoliv pokročilý zdroj. Zaplacenou dvojici položíte na odkládací balíček, který časem vytvoří nový dobírací, jakmile karty dojdou. Pokročilou kartu si můžete vzít do ruky a třeba ji hned použít ke stavbě.

Ta je třetí a poslední fází tahu hráče, který může ve svém tahu postavit maximálně jednu budovu. Nabídka je vždy jasně stanovena trojicí karet, které jsou odkryté v danou chvíli na zamíchaných balíčcích budov.

Construction Zone - karty

Každá stavba má jasně danou cenu, kterou musíte zaplatit. To uděláte jednoduše tak, že zahodíte daný počet karet (a tedy surovin) a vezmete si k sobě postavenou budovu. Ačkoliv jsou některé těžší a jiné jednodušší na postavení, není v nich v konečném důsledku žádný rozdíl. Vyplatí se vám tedy stavět především ty jednodušší. Ale někdy prostě není na výběr.

Zajímavý zvrat je, že i když zahodíte karty pokročilých zdrojů, putují už právě do odhazovacího balíčku. To znamená, že jakmile jej zamícháte, už budete mezi klasickými kartami v nabídce nacházet normálně i ty cennější, které si ovšem budete moci vzít prostě a jednoduše zdarma. Tím se hra v druhé fázi zrychlí, ale také ještě více zaměří na náhodu.

Souboj ve stavbě končí ve chvíli, kdy jeden z hráčů dosáhne předem stanoveného počtu budov. Tento konstruktér se okamžitě stává vítězem partie. Nenásleduje žádné sčítání bodů ani jiné zvraty, které by mohly situací zamíchat.

Construction Zone - rozehraná hra

Construction Zone je jedním jednoduchým slovem zklamání. V porovnání s Food Chainem má naprosto jednoduchá a srozumitelná pravidla. Jenže to je jediná bitva, kterou může tato hra vyhrát. Ve všem ostatním je minimálně o řád horší, ačkoliv se znovu jedná o karetní hru.

V jejím hraní není žádná elegance a pocit z toho, že něco dokážete. Je to všechno jen o pouhém střádání karet, které vlastně v konečném důsledku zase vyměníte za jiné karty. A ani nemůžete taktizovat, nic takového.

Hráči si sice vyfouknou navzájem karty pod rukama, ale nemají z toho radost. Ani ve chvíli, kdy je v nabídce nějaká pokročilá karta. Všichni ví, že to je prostě náhoda. A ta toho nemá se zábavou moc společného. Tedy alespoň v podání Construction Zone.

Construction Zone - karty

Náhoda je tu všude. Zamíchaný balíček vám nabízí suroviny, které nepotřebujete, v ruce začnete se zdroji, které nevyužijete. A pak v půlce se začnou objevovat najednou v nabídce i karty pokročilé. A jestli máte smůlu, všechny vám je vyberou soupeři. A nezachrání to ani strohá grafika.

Construction Zone je hrou, která bude těžko hledat publikum. Je kompletně náhodná a jediná zajímavá myšlenka je v míchání pokročilých zdrojů se základními v druhé fázi hry. Jinak se ale jedná o nezábavný zážitek, kterému byste se asi měli raději vyhnout.

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorOliver Sihiveer
IlustraceGints Rudzītis
VydavatelBrain Games
Rok vydání2012
Počet hráčů2 - 4
Herní doba20
Minimální věk8 and up
Jazyková závislostNo necessary in-game text
(2 voters)
KategorieCard Game, City Building, Industry / Manufacturing
MechanismyHand Management, Set Collection

Více o hře.

Recenze: Construction Zone – stavění z karet
Construction Zone je postavené na principu, který je v jiných hrách jen jedním ze stavebních prvků. Jedná se o sběr karet z nabídky a jejich odevzdávání jako protihodnotu za postavené budovy. Nebo je můžete směnit za pokročilejší stavební nástroje, které vám pomohou k lepším a zdánlivě hodnotnějším stavbám. Jenže na konci mají všechny stejnou hodnotu, ačkoliv byly těžší na postavení. Vítěze určuje právě počet získaných budov, což je prostě a jednoduše dílem náhody. Hru pak nezachrání ani pěkný nápad se zamícháním utracených pokročilých karet do dobíracího balíčku, takže vás už později nic nestojí. Construction Zone chybí to nejdůležitější – atmosféra a náboj, který by vás nutil hrát. Výměna karet za karty bez nějakého dalšího cíle je prostě málo..
Klady:

+ malé rozměry
+ jasná pravidla
+ zajímavý nápad s mícháním pokročilých karet
Zápory:

- náhoda
- chybí atmosféra
- obyčejné vyměňování karet není prostě zábava
- minimální možnost taktizování
- boduje se počet karet, které nejsou srovnatelně těžké k nakoupení
- a ještě jednou náhoda
1
Prozkoumávejte dál
Recenze: Haven – bitva o kus ráje