Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Janod Taktik – lišky proti zajícům

Uši mi vlají ve větru. Cítím změnu. Cítím, že dnes se nám to konečně podaří. Už řadu měsíců soupeříme s liškami o území na hranici lesa a louky. Zatímco mazaní zrzavci si nárokují místo proto, že je ve stínu lesa, my si zase myslíme, že když na něm roste tráva, je součástí louky. Spor se táhne už mnoho měsíců a nikdy nedošlo k domluvě. Teprve dnes se konečně podařilo dojednat s medvědem, že bude soudcovat rozhodující souboj.

A právě takovou bitvu mezi liškami a králíky zažijí také hráči dětské hry Taktik, kterou pro všechny hravé mrňousky připravila značka Janod. Řadí se do jejich série strategických her. A v češtině jsme se hry dočkali zásluhou oficiálního distributora pro ČR a SR.

Jedná se o docela nenápadnou, nízkou a menší krabici, na jejímž víku vidíme lišky v obklopení králíků. Hráči ale mohou poměřit podle pravidel síly hned ve dvou různých hrách. Ta první se jmenuje Křížky a kroužky (Noughts and Crosses) a neukrývá se pod ní nic jiného než klasické piškvorky. K tomuto soupeření budou potřebovat především dřevěný plán, který nabízí prostor pro devět figurek.

Oba hráči si ještě před partií nejdříve vyberou, jestli chtějí hrát za lišky nebo za králíky. A dle zvolených zvířátek si vezme pět figurek. Je ale už dopředu jasné, že místo bude pouze pro devět z deseti figurek. V partii ale začíná ten, kdo hodí kostkou vyšší hodnotu. Poté už se hráči střídají a pokládají každý jednu postavičku na libovolnou volnou pozici. Ten, komu se podaří jako prvnímu poskládat ze svých figurek nepřerušenou linii (v řádku, sloupci nebo zešikma), se stává vítězem. V případě, že se nikomu taková věc nepodaří, souboj končí remízou.

Je dobře, že pravidla už předem upozorňují na nerovnost způsobenou tím, kdo v partii začíná. Obecně stále ale hra zůstává pouhými piškvorkami. To ale nevadí dětem, protože velkou zbraní celého zážitku je zpracování.

Jenže to není všechno. Herní plán totiž po vybalení může překvapit tím, jak je vysoký. Není to jen tak, protože jej lze otevřít a vytvořit tak závodní dráhu. Oba soupeři si opět vezmou králíka nebo lišku a postaví po jednom závodníkovi na start.  

Každý hráč dostane jednu kostku, kterou bude používat k pohybu. Jednoduše hodí kostkou a posune svoji figurku o tolik polí, kolik hodil. Snaží se dorazit do cíle jako první, ale při tom neskončit na poli, které obsadil soupeř. V takovém případě se příchozí musí vrátit zpět na úplný začátek trati. Navíc na cílové políčko je třeba se trefit přesně, jinak se naopak odrazí od cíle a pohybuje se zpět.

I druhá hra si zachovává absolutní jednoduchost. To proto, aby ji mohly hrát opravdu malé děti od pěti let. Stačí, aby uměly trochu počítat a logicky uvažovat.

Obě hry jsou velmi rychlé a dokončené je budete mít během nějakých pěti minut. Vždy je tu ale místo pouze pro dva soupeře, kteří sedí proti sobě. Ostatní se mohou jenom koukat a čekat, až na ně po vystřídání přijde řada.

Jak už jsme zmínili po piškvorkách, celkově hra zaručeně boduje svými postavičkami. Ty jsou opravdu líbivé a dělají z každé partie moc pěkné pokoukání. S herními plány lze navíc při troše fantazie vymyslet i další varianty těchto klasických her.

Tactic je extrémně jednoduchou hrou. Nabízí hry, které byste mohli získat i jinak a třeba i si je vyrobit doma. Ale vypadají dostatečně pěkně na to, aby nákup i tak opodstatnily.

Facebook: @JanodCeskoSlovensko
Instagram: @janod_cesko_slovensko
YouTube: @PLAYATELIER

Prozkoumávejte dál
Recenze: Steam Park Play Dirty – i roboti podvádí