Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Kraftwagen – konečně pořádná kára

kraftwagen-24

Pamatuju si to jako dnes. Když jsem vyjel z boxů, diváci jásali. Stačilo jen zablýskat zrcátky nebo zatroubit na houkačku a rázem jsem byl miláčkem davů. Všichni se chodili dívat na ty jezdící zázraky a na muže, kteří jejich divokou sílu a dosud nepoznanou rychlost krotí. Psal se začátek dvacátého století a my byli rockové hvězdy své doby.

Přijměte výzvu a staňte se součástí závodů, které byly u zrodu současného motorsportu. Rodina Benzových vám bude držet palce z tribuny, když se budete prohánět v jednom z klasických vozů. Téma, které se pro automobilové závody přímo nabízí, si zvolil Matthias Cramer a vytvořil tak hru s názvem Kraftwagen. Jedná se vůbec o první krabici s logem ADC Blackfire jako vydavatele a ne distributora. A to znamená, že se třeba může uvažovat i o českém vydání, ačkoliv zatím máme k dispozici pouze to dvojjazyčné německo/anglické. Novinkou je skutečnost, že Klub deskových her Korunka pro hru připravil česká pravidla, která jsou ke stažení na adrese https://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/kraftwagen-4731/k-stazeni/pravidla-5718/

Černá krabice se může pochlubit překrásnou linií chladiče. Na první pohled musí být každému jasné, že koukáme na automobil. A není k tomu ani třeba siluety velkého reflektoru, jehož kousek na nás pomrkává z víka také. Hráči se uvnitř mohou těšit na jeden velký herní plán, který má v levé horní čtvrtině nakreslený závodní okruh. Zbytek prostoru už zabírají stupnice (akce, pořadí) a políčka pro trh nebo žetony odměn.

kraftwagen-06

Tyhle menší komponenty nám ale chybí. Musíme je najít na velké ploše několika kartonových archů. A těch drobných součástek není rozhodně málo. Ty nejzajímavější i největší jsou destičky karoserií, které mají vždy v pravém horním rohu natištěnou hodnotu. Jsou tu ale i menší kousky odpovídající zájemcům o koupi (se symbolem toho, čemu dávají na vozu přednost) a malé dílky motoru. Ale nechybí i karty výzkumu, dílky do startu, žetony ocenění a odměn, dřevěná autíčka, žetony dělníků a především desky pro samotné hráče, které jsou rozděleny na tři dílny, kantýnu a místo pro závodní vůz.

Na začátku partie si každý hráč vybere barvu a od ní dostane čtyři dělníky z celkové zásoby (čtrnáct pro každého) a položí je do kantýny na svojí desce. Autíčko své barvy postaví do boxů vedle závodní dráhy a na stupnici pořadí hráčů položí další kulatý žeton dělníka. Ale aby měli vůbec hráči co dělat a o co hrát, je třeba vyzdobit také herní plán. To začne vyložením dílků odměn a kupců. Z balíčku zamíchaných karet výzkumu jsou odhalené horní dvě.

Na okruhu akcí (hned vedle závodního prostoru) je třeba rozložit žetony činností a to náhodně. S obsazením šestnácti políček pak hráčům pomohou také jejich dělníci – v náhodném pořadí je přiloží na políčka před akce. Právě podle tohoto startovního pořadí si pak hráči také vyberou svoje startovní destičky, které zároveň rozhodnou o jejich počátečním stavu vozů a motoru.

kraftwagen-01

Partie se skládá celkem ze tří kol, které odpovídají stejnému počtu závodů. Ale na počátku každého takového kola je třeba nejdříve připravit zásobu žetonů cen (jedna sada pro každé kolo se zvyšující se hodnotou) a žetony ceny k jednotlivým kupcům.

Pak už si mohou hráči konečně začít vybírat akce, jejichž žetony leží na trase. Se svým dělníkem na okruhu se může posunout libovolně daleko, a tak zvolit odpovídající činnost. Protože se ale k tahu dostane vždy ten hráč, který je poslední v pořadí, posunem víc dopředu riskuje, že se znovu k akci nějakou dobu nedostane.

Celý had se posune kupředu spolu s žetonem, jehož akci si hráč vybral. Ten poskočí na úplně vedoucí pozici celého pelotonu. Některé žetony dávají hráči možnost provést i více než jednu činnost a jsou tedy kombinované. Celkem na výběr připadá šest akcí.

kraftwagen-11

Hráč si tak může obohatit svoji zásobu dělníků o nový přírůstek ze zásoby, nebo si vybrat z nabídky kartu výzkumu. Tyto karty hráčům přidávají body, které pak mohou uplatnit při nákupu karoserií a motorů, ale jsou mezi nimi i inženýři se speciálními akcemi. Vždy si mohou vzít pouze takový díl z nabídky, na který mají dostatek bodů. Součástky si pak položí do svých dílen, ale motor také mohou namontovat do závodního speciálu. Následující akcí mohou hráči určit pořadí, ve kterém kupci dorazí na konci kola. Tou poslední volbou je posun závodního vozu vpřed po okruhu o tolik polí, jaká je síla motoru. Za každé objeté kolo posune počítadlo kupředu a tím si zajistí nějaké ty body.

Ještě než hráč předá slovo dalšímu soupeři v pořadí, může ještě přesunout jeden z vozů na trh. K tomu ale musí zkombinovat nakoupenou karoserii, motor, ale také alespoň jednoho dělníka, který vůz dá dohromady a připraví k prodeji. Celá ta volba zůstává na hráči, ať už se jedná o motor, či počet dělníků. Současně si také hráč může určit prodejní cenu svého vozu. Kolo končí ve chvíli, kdy některý z hráčů připraví šestý vůz k prodeji a následuje bodování.

kraftwagen-09

Hráči dostanou body nejdříve podle pořadí svých vozů v Grand Prix a navíc ještě bonus za počet kol, které dokázali svými stroji obkroužit. Potom nastoupí kupci, kteří vybírají vozy podle svojí preference a to vždy s nejvyšší hodnotou (případně nejnižší v případě ceny) v dané kategorii. Hráči za ně dostanou svoji požadovanou cenu (vezmou si žeton ceny) a ještě body za výchozí hodnotu karoserie.

V průběhu tří závodů tak hráči střádají vítězné body z různých zdrojů. Po dokončení třetího kola a vyhlášení vítěze třetího závodu se hráči dozví také celkové výsledky partie. Ten, kdo nastřádal nejvyšší počet bodů, se stane vítězem.

Kraftwagen není žádnou závodní hrou, ale místo toho je přísně taktickým soubojem, ve kterém jde nakonec jen o body. Samotné kroužení po trase je tu jen jedním z prostředků, jak se propracovat k nějakým těm vítězným bodům.

kraftwagen-16

Ostatně i okruhy jsou tu dva. Ale ten druhý není určený k závodění, ale k výběru akcí. Nejedná se o žádnou novinku, ale mechanismus je použit opravdu dobrým a zajímavým způsobem. Nejtěžší (kromě samotného rozhodnutí jak daleko poskočit) je pro hráče volba mezi jednoduchými a kombinovanými žetony, které jsou obvykle dál. Co je lepší – provést jeden výhodnější tah nebo možná dva, méně koncentrované?

Hráči sami s pomocí dílků sestavují vozy, které budou prodávat. Identitu kupců znají dopředu a ve hře není žádná forma náhody (kromě akčních karet, ale ani tady nekupujete zajíce v pytli, ale vybíráte z nabídky) nebo skryté informace, která by přidávala nejistotu. Všichni si mohou informace zjistit a podle nich se zařídit. Možná právě o to těžší je rozhodnout se správně a získat pořádnou porci bodů.

Na dva hráče v téhle krabici čeká speciální varianta. Je to pochopitelné, protože některých políček je prostě příliš. Mluvíme samozřejmě o trhu, kam umístit šest aut je nad síly dvou účastníků. Proto jsou některá místa omezena a díky tomu hra funguje ve dvou stejně dobře. Ve hře není vůbec žádná varianta konfliktů, kromě občasného obsazení místa. A to se nepočítá. Proto jsou souboje v různých počtech podobné a fungují všechny dobře.

kraftwagen-23

Hra nabízí pořádnou dávku přemýšlení. A s tím souvisí také herní doba, která je na hranici pro rozsah rodinných her. Kraftwagen se čas od času přehoupne přes hodinu, které se ale budete vždy blížit. Naštěstí si ale nikdo z hráčů nebude stěžovat, protože hra nabízí zábavu od začátku do konce. A může za to samozřejmě i dobře zvolené téma. Největším problémem tak zůstává variabilita, protože jednotlivé hry se liší pouze drobnostmi.

S tím úzce souvisí i provedení. To sází z velké části na kartonové dílky. A hra vypadá moc pěkně. Jsme rádi, že všechno se odehrává v duchu těch opravdu stařičkých závodů, o kterých vídáme jen pořady v televizi.

Kraftwagen je středně obtížná hra, která nabízí různé strategie. A všechny mají potenciál fungovat. Hra je velice zábavná a nemá žádnou významnou nevýhodu. Rondelový mechanismus a přeskakování akcí je srdcem hry a tuto taktiku si budete muset osvojit. Nakonec může jít o vzhled auta, jeho rychlost a všechno, co zajímá kupce. Vy, jako hráči uděláte všechno, abyste svůj stroj nakonec prodali. Ale rozhodně to neuděláte s touto hrou, která má velmi solidní potenciál.

<br><br>

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorMatthias Cramer
IlustraceHarald Lieske
VydavatelADC Blackfire Entertainment GmbH, G3, Stronghold Games
Rok vydání2015
Počet hráčů2 - 4
Herní doba75
Minimální věk10 and up
Jazyková závislostNo necessary in-game text
(9 voters)
KategorieEconomic, Industry / Manufacturing
MechanismyRondel, Set Collection, Turn Order: Time Track, Worker Placement
RodinaDigital Implementations: Tabletopia, Digital Implementations: Yucata, Series: The Great Designers (Stronghold Games), Theme: Automotive Industry
Alternativní názvyAutomobile: Początki motoryzacji, Kraftwagen: V6 Edition

Více o hře.

Recenze: Kraftwagen – konečně pořádná kára
Kraftwagen je německy vozidlo. A my, jako hráči, budeme taková krásné plechové a železné miláčky vyrábět a prodávat je dál. Naštěstí jako každá automobilka, i ta naše malá domácí firmička může myslet na sponzorování závodů. V barvách hráčů se budou prohánět po okruhu vozy, ale to všechno v čistě strategickém hávu. Hra nabízí výbornou volbu akcí a dostatek volnosti k tomu, aby hráče pořádně zabavila. Téma je zvolené výtečně, a ačkoliv jsou si partie dost podobné, je Kraftwagen dobře nasazenou laťkou od nového vydavatele deskových her a sázkou na jistotu pro milovníky aut a závodění.
Klady:

+ rondelový mechanismus
+ přeskakování akčních políček
+ zajímavé akční karty
+ závodění je součástí hry
+ všechny informace jsou otevřené
+ výborné ve dvou i čtyřech
+ téma
Zápory:

- variabilita
4
Prozkoumávejte dál
Recenze: Kyvadlo – boj za tikání hodin