Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Katamino – hlavolamy z pentamina

Celé lidstvo se snaží o co nejlepší využití prostoru tak, aby zároveň zachovali určitou rovnováhu. Ať už se na celou věc podíváme z planetárního měřítka, kde se snažíme využít kontinenty a jako vlna je zaplavujeme svými životy, nebo přistoupíme trochu blíže.

Pak zjistíme, že o prostoru je opravdu úplně všechno. Od vybavování bytu nebo domu, přes výběr auta až po koupi počítače, který má určité množství místa na pevném disku či kapacitu operační paměti. Ale i v práci a všude kolem si snažíme vytvořit svoje životní místo.

Místo je prostě pro člověka důležité, ať už představuje panelák v nějakém městě nebo prostor v jeho žaludku. A právě jeho optimalizace je takovým malým uměním. Někdo dar k co nejefektivnějšímu skládání věcí na sebe má a někdo ne. A právě v této dovednosti vás prověří nová společenská hra s názvem Katamino.

Za jejím vznikem stojí společnost Gigamic, která se specializuje na luxusní logické hry, které jsou často vyrobeny ze dřeva. Toto tvrzení potvrzuje nejen dnes zkoumaná hra, ale také například vynikající Quarto (recenze) nebo šachové Eclipse (recenze), ale naopak jej vyvrací třeba kamenný Rök (recenze).

Všechny hry této francouzské společnosti u nás distribuuje s českými pravidly společnost Billard Centrum. A hra Katamino od Andrého Perriolata není žádnou výjimkou. Tato logická hlavolamová deskovka existuje už od roku 2002 v nezměněné podobě.

Hra vypráví příběh pentamin, jejichž úkolem je směstnat se do malého nákladního prostoru tak, aby mohly být bezpečně dovezeny až k vám domů. A věru to není vůbec lehký úkol. A právě zde přicházíte na řadu vy, abyste jim s tím pomohli.

Pentamina dorazí úhledně seřazená v podlouhlé fialové krabici. Uvnitř najdete nejdříve pravidla, která svými velkými rozměry zakrývají veškerý ostatní obsah. U her Gigamicu je to netradiční velikost, ale má svoje opodstatnění, jak uvidíte po jejich otevření. To si ale necháme na později a zatím je odložíme stranou.

Na dně krabice se na nás usmívají všechny ostatní komponenty, které jsou ze dřeva. Hlavní je určitě dřevěná hrací deska s deseti zářezy a čtvercovým vzorem. Do ní budete jednotlivé dílky skládat. Teď jsou tam však poskládaná všechna pentamina, která září nejrůznějšími barvami.

Cože to pentamina jsou? Jedná se o dílky, které jsou sestaveny z pěti čtverečků a dohromady pak tvoří nějaký tvar, třeba schody, kříž, čáru nebo písmeno U. Celkem je těchto pentamin dvanáct, každé různě tvarované i zbarvené.

K nim ještě dostanete pět červených kostiček a jedna hnědá, všechny v rozměru jednoho pole pentamina a také dva obdélníčky sestavené ze dvou kostiček. Poslední součástkou je pak dřevěná přepážka, kterou je možné hrací desku rozdělit na dvě plochy, čehož využijete téměř pokaždé.

Pokud jste na hraní zrovna dnes sami, pak je pro vás ve hře připravena hromada hlavolamů. A jak na to? Jednoduše zalistujete v brožurce s pravidly a vyberete si stranu, která nejlépe vyhovuje vašim schopnostem. Doporučujeme začít nejlépe úplně od začátku, protože tak si nejlépe nacvičíte skládání a budete pak excelovat i v obtížnějších úkolech.

Jakmile jste si konečně vybrali stránku, která vám nejlépe vyhovuje, pak si nejdříve připravíte hrací plochu podle zvolené obtížnosti. Vezmete dřevěnou přepážku a umístíte ji do výsečí s odpovídajícími čísly. Podle brožury si vezmete odpovídající dílky pentamina.

Před vámi je nyní naprosto jednoduchý úkol – naskládat pentamina do vymezeného prostoru tak, aby nezbyla ani jedna škvíra na celém hracím plánu od kraje po umístěnou přepážku. V základních obtížnostech to není až tak složité, ale jak začne narůstat počet dílků i plocha potřebná k zaplnění, je složitější najít správné rozložení pentamin na plánu. Vždy existuje pouze jedno řešení a to nikde ve hře nenajdete! O to je všechno napínavější a záleží pouze na vašich schopnostech.

Pokud ale raději než nic neříkající obdélník stavíte nějaké existující objekty, pak i pro vás má Katamino zajímavé úkoly. Na několika stránkách jsou připravé obrysy, na nichž je třeba pštros. A vaším úkolem je ho vyplnit pentaminy. Ale fantazii se meze nekladou, proto na dalších stránkách najdete příklady dalších tvarů, které lze z dílků vytvořit. Nějaké navíc pak můžete najít někde na našich doprovodných fotografiích.

Je tedy zřejmé, že samotáři si zde najdou spoustu zajímavých výzev. Těchto hlavolamů je totiž v Kataminu celých pět set! A to je více než zajímavé číslo. Můžete tak postupně splnit úrovně obtížnosti od Malého slamu, přes Super slam až po Grand slam. Speciální kategorií pak je Výzva.

Ovšem první hlavolamy lze hrát i na velmi jednoduché úrovni už pro děti od tří let! S použitím všech kostek je jejich úkolem zaplnit pole od kraje po posuvník mezi čísly devět a deset. Mohou k tomu použít i malé kostičky, které výrazně zvyšují pravděpodobnost úspěchu. Děti si tak procvičí spíše tvary a jejich přikládání, než opravdovou logiku. Tyto obtížnosti pak stoupají s každým rokem až po pátý – za každý rok se přemístí posuvník o jednu drážku dál k vyšším číslům.

V šesti letech už si to mohou malí pokořitelé hlavolamů rozdat s Malým slamem. Ten zahrnuje celkem 42 úkolů, při kterých postupně přidávají pentamina a rozšiřují hrací plochu. Další krok na ně čeká ve věku kolem osmého roku, kdy mohou tvořit už 118 pentas.

Velký rozsah úrovní od malých dětí až po dospělé je velice příznivý a nákup hry se vám tak vyplatí ve většině situací. Vše je navíc provedeno ze dřeva a nemusíte mít strach, že by nevydrželo trochu drsnější zacházení ze strany dětí.

Ale vás už určitě zajímá, jaké nabízí Katamino varianty pro dva hráče. A můžeme vám říct už předem, že velice zajímavé. Celkem se jedná o dvě hry, z nichž první je hraná přímo na dřevěné hrací ploše. Soupeři si každý vezmou každý jeden malý obdélník a tři mrňavé čtverce. K tomu si pak rozeberou vždy po jednom dílku tak dlouho, dokud v nabídce žádný nezbude.

Ze hry jsou vyřazeny pouze pentamina číslo jedna a dvanáct, zbylých deset je tedy ve hře. Každý z hráčů má tak pět pentamin o ploše 25 čtverečků a další čtyři dílky o ploše pět. Celkem tedy mohou správným pokládáním zaplnit plochu 30 čtverců, tedy 5×6.

Právě na tyto dvě poloviny rozdělíte hrací desku pomocí dřevěné přepážky. V této partii hráči soupeří v rychlosti, se kterou zaplní svoji část plánu. Musí k tomu využít úplně všechny dílky, které si vzal.

Největší kouzlo zde je, že ať si vyberete jakoukoliv kombinaci pěti pentamin a zbylých mrňousů, vždycky jste schopní opravdu přesně zaplnit plochu 6×5. Jen to chce trošku cviku, fantazie a samozřejmě i štěstí, abyste byli rychlejší než protivník. Pouze ten, komu se podaří splnit cíl rychleji, se totiž stane vítězem souboje.

Druhá hra je pak strategičtější. Hráči ovšem nevyužijí k partii dřevěnou plochu, ale na zadní straně plánu natištěný hrací plán o čtvercových rozměrech. Ze společné zásoby si vždy vyberou jeden dílek a rovnou jej položí. Ten ze soupeřů, který dokáže zahrát poslední tah, se stává vítězem. Čtverec pro vítězství nemusí být dokonale zaplněný a mohou na něm zůstat mezery. Podstatné je, že již nelze umístit žádné z dalších pentaminos, které ještě zůstaly v nabídce.

Katamino je příjemnou oddechovkou a náročným hlavolamem zároveň. Je určeno především hráčům, kteří rádi zaplňují prostor a trápí svoje mozkové závity. Ale umožňuje i kreativní zábavu při 3D stavění z kostek.

Zaujme všechny, bez rozdílu věku a výhodou je jeho časová nenáročnost ve všech variantách. Celá hra je srozumitelně vysvětlená a velice jednoduchá na pochopení. V roce 2011 představila firma Gigamic dokonce kapesní Katamino Pocket, které však zatím u nás není k dostání. Naopak mladší bratříček Katamina s názvem Winomino k dostání v České republice je a někdy si o něm popovídáme podrobněji.

Katamino odkazuje svojí koncovkou na pentamino. Mnohem důležitější je ale slovo kata, které se v angličtině používá jako označení dovedností s různými stupni obtížnosti. Označuje takové schopnosti, ve kterých se může stát člověk mistrem. Takže neváhejte a získejte černý pásek v Kataminu!

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorAndré Perriolat
IlustraceMarjorie Noël
VydavatelBroadway Toys LTD, DJ Games, FoxMind Israel, Fundex, Gigamic, Hachette Boardgames UK, Jeux PBM, Korea Boardgames, Lautapelit.fi, Lifestyle Boardgames Ltd, MEBO Games, SuperHeated Neurons
Rok vydání1992
Počet hráčů1 - 2
Herní doba10
Minimální věk8 and up
Jazyková závislostNo necessary in-game text
(7 voters)
KategorieAbstract Strategy, Children's Game, Puzzle
MechanismyPattern Building, Pattern Recognition
RodinaComponents: Polyominoes, Components: Wooden pieces & boards, Players: Games with Solitaire Rules
Alternativní názvyGagne ta maman!, Gagne ton papa!, Katamino Deluxe, Katamino Pocket, Winomino, Катамино, קטמינו, 百變方塊, 카타미노

Více o hře.

Recenze: Katamino – hlavolamy z pentamina
Klady:

+ kvalitní provedení
+ 2D a 3D hlavolamy
+ velká brožura s přehledným zadáním
+ elegantní řešení
+ všechny náhodné kombinace dílků ve hře pro dva mají řešení
+ pro děti už od tří let
Zápory:

- hry pro dva vás nezabaví na dlouho a nejsou hlavní náplní Katamina
4
Prozkoumávejte dál
Recenze: 3012 – žraločí lidé, netopýří mužíčci a rozzuření jaguáři