Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: MonStars – ty nejhezčí příšerky

monstars

Každá správná příšerka se ráda převléká. Hlavním povoláním všech stvoření, která se takto nazývají, je strašení lidí. No a je jasné, že pokud některé monstrum vypadá dlouho stejně, přestane jeho vzhled fungovat. A tak ve strašidelných městech, která jsou dobře ukrytá před očima lidí, vznikly obchody se strašlivou módou.

A v jednom z nich budeme pracovat i my. Jenže práce s příšerkami je prostě obtížná, protože často neumí mluvit. Místo toho svému stylistovi pouze ukáží, jak by měli vypadat prostřednictvím mentálního spojení. To ale udrží pouze deset vteřin. Alespoň tak nějak si to představuje autor Jonathan Larkin, který vytvořil hru MonStars. Ta vyšla v produkci společnosti Piatnik a dostává se tak v češtině i na náš trh.

Krabička s hrou je čtvercová a mírně větší než bychom čekali. Z víka na nás kouká pětice vyděšených obludek, které jsou každá úplně jiná. Jejich šatník dostaneme k dispozici poté, co otevřeme krabici a odložíme stranou popis pravidel.

monstars-05

Příšerky nejsou jako lidé. Jejich představa o převlékání nezahrnuje kalhoty, košili nebo klobouky, ale místo toho si obludky přehazují končetiny, oči, ústa a dokonce i rohy! To všechno je naprosto obvyklé a klasická příšerka se od šesti let věku nemá čeho bát a může se měnit klidně každý týden. K tomu jim určitě dobře poslouží sady průhledných karet, které se dělí právě podle části těla, již nahrazují. Pak je tu také balíček karet představ, kde příšerky ukazují, jak by chtěly vypadat a také šest karet jejich základních barevných tělíček bez jakýchkoliv ozdob.

Na začátku každého souboje si hráči rozeberou každý sady karet. Ty jsou rozděleny barvou hvězdiček v pravém dolním rohu každé karty. Dostanou tak šest různobarevných válcovitých těl a především třicítku karet tělesných částí. Ty rozdělí podle typu na hromádky o šesti či třech kusech přehledně před sebe.

Na začátku každého kola jeden z hráčů otočí horní kartu balíčku a spolu se svými soupeři si ji dobře prohlédne. Jakmile je karta otočena zpět obrázkem dolů, hráči se mohou vrhnout mezi svoje karty a pokusit se vytvořit přesný oblek. Úplně dospod položí bílou kartu s holým tělíčkem správné obludky, která zavítala do jejich obchodu, a na ni pak naskládají jednu průhlednou kartičku za druhou.

monstars-07

Pokud jim paměť napovídá, že už jejich příšerka vypadá stejně, jak chtěla, vykřiknou „Monstars“ a zastaví tak průběh kola. Všichni nyní musí odhalit svoje výtvory, ale také původní představu monstra. Jestliže hráč, který kolo zastavil, má vše správně, pak vítězí a získána znamení svých schopností kartu zadání. Partie pokračuje do té doby, dokud jeden z hráčů nezíská předem stanovený cílový počet karet. Tento hráč se okamžitě stává vítězem.

MonStars jsou tedy hrou založenou na rychlé kombinaci karet. První na řadě bude ale paměť. Tedy v případě, že si zvolíte náročnější variantu hry, kterou jsme popsali v minulých odstavcích. Místo toho mohou menší děti hrát s kartou zadání po celou dobu odkrytou. To jim umožní soustředit se pouze na rychlost hledání karet.

Na pořadí, v jakém hráči části těla na kartu vyloží, nezáleží. Hlavní je závěrečný pohled na skupinku karet, kde vidíme výsledný obrázek. Tady vynikne spojení nápadu a zpracování do ideální kombinace. Průhledné karty vypadají moc pěkně a zaručují, že dětem hra a její možnosti dětem učarují.

monstars-10

Hra je tím napínavější, čím větší množství soupeřů se účastní partie. Konkurence je těžší a být nejrychlejší je stále náročnější. Samotná herní doba je mezi deseti a patnácti minutami, ale hráči ji mohou dále ovlivnit nastavením nutného počtu získaných karet.

Největším nedostatkem je manipulování s průhlednými kartami, které mají tendenci klouzat po povrchu i jedna po druhé. Pokud tedy hrajete na stole, občas se vám stane, že karta spadne na zem a to nepříjemně zdržuje od souboje.

monstars-13

MonStars se nám jako dětská hra líbí moc. Funguje parádně a k tomu ještě moc pěkně vypadá. To je kombinace, která dětem umí zaimponovat a jako taková se stává výbornou volbou. Všechny děti mají rády příšerky a tady si je mohou sami vytvořit. Co by mohlo být lepšího? Děti si MonStars opravdu užijí!

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorJonathan Larkin
VydavatelPiatnik
Rok vydání2016
Počet hráčů2 - 4
Herní doba0
Minimální věk6 and up
KategorieAction / Dexterity, Children's Game

Více o hře.

Recenze: MonStars – ty nejhezčí příšerky
MonStars jsou karetní hrou o vytváření monster. Podle karty předlohy se hráči z částí těl snaží s pomocí průhledných karet vytvořit správnou příšerku. Někdy se budou muset řídit dokonce pouze svojí pamětí. Děti si tuto hru výborně užijí a pobaví se v rychlých partiích. MonStars tak je ideální dětskou hrou.
Klady:

+ průhledné karty
+ děti baví
+ dvě varianty obtížnosti
+ nastavitelný počet bodů (a tedy i délka)
+ přístupnost pro menší děti
Zápory:

- karty kloužou
- pro rodiče jednoduché
0
Prozkoumávejte dál
Recenze: Periodic – A Game of the Elements – tabulka na hraní