Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Drago-Tuku – draci! Schovejte se do hradu!

drago-tuku-01

Draci jsou všude! Náš ostrov byl odjakživa na jejich letové trase, ale díky pečlivému opevnění a velkému hradu jsme byli vždy před jejich hladovými tlamami v bezpečí. Jenže stačilo jedno nepovedené kouzlo našeho čaroděje a všechno je jinak. Kameny z hradu jsou rozházené po celém ostrově a lidé se nemají kam schovat. Právě proto bije jeden poslední zvon na poplach: Draci jsou všude!

A je jich plno také uvnitř krabice s názvem Drago-Tuku. Tak se jmenuje hra, kterou vytvořil Claude Weber a vydal ji pod záštitou společnosti Logis, která pochází z Vilniusu v Litvě. Hra už sice není novinkou, protože vyšla v roce 2013, ale my její vzorek přesto získali s dalšími hrami od Logisu, jako je Erzähl doch mal nebo Hopp und Hui. Ilustrace pro dráčky připravil Gediminas Akelaitis.

Krabice to není nějak malá, ale právě naopak zaujme svým protáhlým tvarem. Na jejím víku vidíme ještě stojící hrad a poblíž letícího draka. Uvnitř na hráče čekají dvojjazyčná pravidla (anglicky a německy), napůl přeložený herní plán s políčky umístěnými do kruhu a také naznačeným stavebním místem, kde by měl stát hrad. Ale už tam není.

drago-tuku-07

Hráči jej místo toho najdou na dně krabice rozloženého na kartonové dílky. Těch je dohromady devět od mostu až po strážní věž. Dalších pět destiček ze silného kartonu reprezentuje dráčky a nechybí ani dřevěné komponenty – čtyři figurky pro hráče a jedna kostka.

Na začátku partie hráči rozloží části hradu na devět políček na okruhu, která jsou žlutá. Draci pak vyrazí na lov lidí ze svého ostrova v pravém horním rohu, kde se zatím seskupí na pět startovních políček. Hráči si rozeberou figurky a položí je na mýtinu, kde by měl stát hrad. To je jejich startovní pozice.

drago-tuku-09

Hráči ve svém tahu vždy pouze hodí kostkou a pohybují figurkou svého stavitele po směru hodinových ručiček. Pokud se jim podaří zastavit na políčku s částí hradu, mohou ji k sobě vzít (unese jen jeden dílek) a pokusit se odnést dílek na mýtinu s hradem. Už ho o něj nemůže nic připravit, jen ta cesta může být dlouhá. Jakmile hráč s dílkem oběhne kolečko, může jej postavit na určené místo.

Jenže kromě čísel jsou na kostce také dva symboly. Tím prvním je ikonka draka. A pokud ji hráč uvidí, nebude posouvat svoji figurku hrdiny, ale místo toho musí popoletět jednou z hladových oblud. Draci nalétají na okruh postupně a zabírají pět oranžových políček. Vždy se pohybuje pouze jeden z nich a teprve, když obsadí tu nejvzdálenější pozici, může se na ostrov přesouvat další.

drago-tuku-11

Díky tomu se během několika kol hrdinům do cesty postaví draci, kteří budou vyhlížet svoji snadnou lidskou kořist. Naštěstí jsou stavitelé zkušení, a pokud zastaví figurka na políčku s drakem, uteče se schovat do lesa i se svým případným nákladem. Vyhnout se ostražitému drakovi ale není tak jednoduché. K tomu, aby vystoupil z lesa a obešel bezpečně draka, potřebuje hrdina na kostce hodit sluníčko.

Nemusí se to ale povést jemu samotnému, hráči si mohou navzájem pomáhat, protože i celková úspěšná stavba je jejich společným projektem. Hrdinové tak nosí jednu část hradu za druhou a snaží se jej postavit dřív, než draci obsadí svých pět oranžových políček. Pokud se jim to podaří, ostrov je znovu v bezpečí. Ale kdyby náhodou byli draci rychlejší, je s nimi ámen a skončí v dračím žaludku.

Tuku je členem ohrožené skupiny kooperativních her pro nejmenší. Věk určení je nastaven na pět let a vzhledem ke snadné herní náplni, která obyčejně zahrnuje pouze házení kostkou, je to naprosto odpovídající hodnota.

Vyhýbání drakům je prostě legrace, ale současně také napínavý úkol, protože návrat z lesa není jednoduchý. Mohou si sice navzájem pomáhat, ale musí dobře volit, jestli je výhodnější posun (sluníčko současně funguje jako žolík s možným posunem až pět polí) nebo opuštění stromového bezpečí.

Hra je sice náhodná, ale současně dává všem účastníkům možnost spolupracovat. Díky velkému vlivu štěstí je ale také možné, aby se do obnovy hradu zapojili i rodiče dětí. Funguje ve všech dostupných počtech (od dvou do čtyř), ale při tom netrvá nijak dlouho. Partie se vejdou snadno do nějakých patnácti minut.

Zpracování je opravdu perfektní. Grafika je krásná a je vidět, že ani na kartonových dílcích nikdo nešetřil. Na první pohled tak poznáte, že se jedná o hru pro děti a nebudete o tom pochybovat ani v průběhu hraní.

Drago-Tuku je ukázkovou dětskou hrou, které není co vytknout. Je krásná, jednoduchá a při tom nabízí zajímavou náplň. Moc se nám líbí a je radost hrad stavět zas a znovu. Kooperativních dětských her je opravdu pomálu, jak už jsme naznačili a o to víc si úspěchu Drago-Tuku vážíme a nemůže jej více doporučit.

*  ačkoliv si jej nejdříve musí některý z distributorů zvolit do své stáje, protože zatím ji není možné v České republice koupit, můžete ale sáhnout po zahraničních zdrojích

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorClaude Weber
IlustraceGediminas Akelaitis
VydavatelLOGIS, Belleville (Бельвіль), Brain Games, Granna, Jumping Turtle Games, PMWD
Rok vydání2013
Počet hráčů3 - 4
Herní doba20
Minimální věk5 and up
Jazyková závislostNo necessary in-game text
(2 voters)
KategorieAnimals, Children's Game, Dice, Fantasy
MechanismyCooperative Game, Dice Rolling, Set Collection
RodinaCreatures: Dragons
Alternativní názvyL'Île aux dragons, Wyspa Smoków, Острів драконів

Více o hře.

Recenze: Drago-Tuku – draci! Schovejte se do hradu!
Drago-Tuku je perfektní dětskou hrou, u které se vyblbnou úplně všichni a při tom nikdo nebude odcházet zklamaný a poražený. Děti musí bojovat s pomocí kostky, ale při setkání s drakem se jejich figurka schová mezi stromy. Z úkrytu jí mohou pomoci uniknout i ostatní spoluhráči, kde se projevuje prvek spolupráce. Hra je rychlá a přístupná dětem i dospělým. Drago-Tuku je pohádkovou hrou s pohádkovou hratelností.
Klady:

+ pohádkové a kvalitní zpracování
+ kooperativní hra pro nejmenší
+ mohou hrát i rodiče
+ zajímavý prvek ukrývání v lese
+ rychlá partie
+ rozumně obtížné
Zápory:

- nic
0
Prozkoumávejte dál
Recenze: Pictofun – když se obrázky smějí