Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Confetti – všude samá kolečka

 

confetti-3

Znáte to. Pár karet a může s nimi být docela velká sranda. A to obzvláště u párty her, které staví na jednoduchosti a snaží se utvářet vtipné situace začleněním sociálních či dovednostních prvků.

A právě jednu malou hru o zručnosti máme u nás v redakci. Jmenuje se Confetti, pochází z Ruska a jejím tvůrcem a ilustrátorem zároveň je Sergey Machin. Ten spojil své síly s vydavatelstvím Rightgames LLC, díky němuž máme možnost si tuto hru vyzkoušet.

Dokázala tato hra splnit základní povinnosti párty hry? Uvidíme.

Prvním aspektem, který u párty her musí být dodržen je jednoduchost pravidel. Samotná příprava jim nasvědčuje, jelikož vezmeme zhruba polovinu kartiček a hodíme je na stůl tak, aby se rozprostřely. Poté se otočí přesýpací hodiny, které měří přesně jednu minutu a první herní kolo ze tří může začít.

confetti-4

Úkolem každého hráče je nasbírat co nejvíce bodů. Ty získává tehdy, když se mu podaří v kole nasbírat sadu tří různě velikých koleček ve stejné barvě. Na každé kartě jsou vyobrazeny vždy tři kolečka ve třech různých velikostech a barvách. Úkolem hráče je tedy v reálném čase si k sobě nasbírat co nejvíce stejných sad utvořenou minimálně ze tří kartiček. Za každou takto utvořenou sadu získává jeden bod. Za každou kartu, která se nedá zařadit do žádné kombinace naopak jeden bod ztrácí. Díky kombinacím na kartách lze získat maximální skóre tří bodů za tři karty, což už ale chce pořádnou dávku zručnosti a rychlého uvažování.

Proč zručnosti, ptáte se? Háček hry totiž spočívá v tom, že dané karty můžete ze společné nabídky sbírat pouze za pomocí jednoho prstu své ruky. A karty si musíte ukládat pod prsty druhé ruky. Tím pádem, i když vidíte tu správnou kartičku, může být docela těžké se k ní dostat, přes změť chápajících se prstů. Navíc zbavovat se kartiček, u kterých později zjistíte, že vám jsou k ničemu je také vcelku obtížné. Toliko k prvku zábavnosti a vtipnosti, což je druhá vlastnost párty her.

confetti-7

Po skončení jedné minuty, se hra na chvíli zastaví, aby si hráči mohli ze svých nasbíraných kartiček udělat co nejlepší sady a započetli si body. Takto se hra opakuje ještě dvakrát. V každém ze dvou prvních kol si smíte nasbírat jen šest kartiček, takže maximálně získáte šest bodů. V posledním kole, si můžete vzít až devět karet, což hru dokáže pěkně zamotat, protože i prohrávající hráč má v posledním kole šanci.

Jak můžete vidět, hra je dost krátká, takže splňuje třetí parametr. Otázka je, jestli to je ku prospěchu, když naučení pravidel trvá pomalu déle. Z toho vyplývá, že první aspekt je povedený tak na půl.

A co tedy ta zábavnost? V prvé řadě musím podotknout, že hra je dost založená na rychlosti uvažování a kombinatoriky, zručnost zde hraje spíše sekundární roli. Najít v té změti koleček sadu tří různých velikostí se stejnou barvou může být vcelku fuška hlavně proto, že jsou kruhy nakresleny tak, aby se navzájem pletly a zamotaly vám ještě více hlavu.

confetti-12

No a dávka přemýšlení vás čeká i na konci jednotlivých kol, kdy počítáte, kolik jste získali bodů. I tak se u hry občas zasmějete a párkrát si i zabojujete o nějakou tu kartu. A rozhodně je zajímavé vidět, jak v reálném čase vaši sokové kloubí rychlost s uvažováním. Vesměs se všichni budou dívat do své nasbírané sady a u toho se snažit přijít na to, jestli mají využití pro všechny karty a jak moc velké. Jedná se vlastně o výzvu v reálném čase a není to zase tak špatné.

Na párty hru však trochu tiché a přemýšlecí. Popravdě by vás spíše měla bolet bránice než hlava, jako je tomu občas u Confetti. Navíc po čase se naučíte vcelku úspěšně maximálně skórovat a jedinou výzvou pro vás bude poslední kolo. Je však pravdou, že ve více hráčích se skóruje trochu hůře.

confetti-1

Takže suma sumárum, co se týče zábavnosti, to ujde, ale na víc jak na pár her to prostě nevidím. Rozhodně nečekejte touhu po odvetě. Plusem však je rubová strana kartiček, která místo kruhů nabízí různé tvary a představuje těžší výzvu.

Ještě jsem zapomněl na poslední doménu párty her a tím je vysoký počet hráčů. V tomto případě splněno, od tří až do sedmi si hru vcelku užijete. V menším počtu to moc nemá smysl.

 

Recenze: Confetti – všude samá kolečka

Confetti je taková přemýšlecí párty hra, u které se snažíte ve změti kartiček najít kombinaci těch správných velikostí a barev kruhů. Není to však nic co by vás nadchlo. Ale ani neurazí.
Klady:

+ Výzva na všímavost
+ Dvě strany kartiček
Zápory:

- Ničím nenadchne
- Po čase o ničem
- Na párty hru tiché a přemýšlecí
2.5
Prozkoumávejte dál
Recenze: Small World Sky Islands