Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Ke stažení 5: Blokus

Tento díl našeho seriálu bude kratší, ačkoliv snad obsahově neméně zajímavý. Vybrali jsme si totiž do něj logickou hru, která zaujala svým hranatým principem již mnohé hráče. Jedná se o hru Blokus, v níž pokládáte dílky na hrací plán tak, aby se spolu navzájem nedotýkali.

Ačkoliv se tento seriál jmenuje ke stažení, dnes se podíváme spíše na některé varianty, kterými hru obohatili fanoušci.

1) Modifikace hracího plánu pro 2 a 3 hráče (trocha angličtiny, přeloženo v textu)

Pokud si koupíte velký Blokus, pak bude vaším největším problémem hra v menším počtu než ve čtyřech. Právě pro čtveřici je totiž velký Blokus primárně určen. Pokud budete soupeřit v méně hráčích, musíte se o jednu barvu dělit (ve třech) nebo hrát za dvě barvy (ve dvou).

Samozřejmě existuje také Blokus Duo, který ovšem je prozměnu speciálně pro dva. Američan Jeremiah Culp připravil modifikaci velkého plánu přímo pro dva a tři hráče bez nutnosti nějakých berliček.

Tři hráči hrají na ploše 18 x 18 čtverečků (klasický Blokus je 20 x 20) a růžový (viz obrázek) hráč má se svojí začínající pozicí lehkou výhodu, takže autor doporučuje tam nechat začínat nejméně zkušeného hráče. Pokud máte v plánu tuto variantu využívat, můžete si na hrací plán přímo začínající body vyznačit nějakou fixou.

Varianta pro dva hráče je převzatá z Blokusu Duo (cestovního Blokusu). Začínající pozice pro tři hráče je matematicky vypočítaná tak, aby všechny byly co nejshodněji vzdálené jak od středu, tak od krajů hracího plánu.

Odkaz ke stažení: http://www.boardgamegeek.com/filepage/48381/grid-modification-for-2-and-3-players

2) Šestihranná hrací deska (není třeba žádná znalost cizího jazyka)

Máte raději šestistranné hrací plány? Pro vás je právě tato varianta, která je ovšem vytvořená pouze v Microsoft Excelu jako šablona a to hned v několika variantách pro dva, tři a čtyři hráče. Dokonce pokud máte šest odlišných barev Blokusových kostek, můžete si zahrát partii i v šesti soupeřích.

Bohužel největším problémem je nutnost si hrací plán vytisknout a podlepit, navíc musíte trefit správnou velikost. Žádný návod k vytištění bohužel autor neposkytnul.

Odkaz ke stažení: http://www.boardgamegeek.com/filepage/28523/blokus-3player-variant

3) K-Blokus (pravidla přeložená v následujícím textu)

K-Blokus je zkratka pro Knizia Blokus. A ačkoliv by to tak v tuto chvíli vypadalo, tato varianta nemá nic společného s Callistem, což je právě varianta slavného designéra Reinera Knizii na Blokus. Naopak jedná se o variantu, jejímž autorem je herní designér Craig Blumer. K jejímu vytvoření využil skórovacích principů ze slavných her Reinera Knizii jako Genial nebo Euphrat a Tigris.

V této variantě dostanou všichni hráči dílky od všech čtyř barev. Začátek partie tvoří právě toto rozebírání dílků, které se děje vždy postupně u jedné barvy od začínajícího hráče. Poslední dílek dostane také začínající hráč, ale ten by ho měl umístit jako startovní dílek pro tuto barvu do jednoho z rohů hrací desky.

Pochopitelně u rozebírání každé barvy se začínající hráč mění. Rozdělování pokračuje tak dlouho, dokud nejsou rozděleny všechny čtyři barvy a na hracím plánu není umístěn začínající dílek od každé barvy.

Příprava se liší pro tři hráče, kdy se rozděluje mezi tři hráče a jednoho neexistujícího. Ten dostane v každém kole ten nejmenší dostupný dílek. Navíc hrací plán je třeba pro tři hráče zmenšit o dvě řady po celém jejich obvodu. Dílky na začátku hry se tedy umisťují až dvě řady dovnitř. Dílky, které dostal neexistující hráč jsou po rozdělení odstraněny ze hry a nebudou dále použity.

Partie nyní probíhá podle klasických blokusovských pravidel. Hráč může pokládat dílek libovolné barvy ze svojí zásoby, ale tento dílek se musí rohem dotýkat jiného dílku stejné barvy, ale nesmí s žádným stejně barevným kouskem sdílet celou stranu.

Hra končí, když žádný z účastníků nemůže provést platný tah se svými zbývajícími dílky. Nyní všichni určí, od které barvy jim zbylo nejvíce dílků a právě toto číslo znamená jejich závěrečné skóre. Ten ze soupeřů, který má tuto hodnotu nejnižší vyhrává.

Odkaz ke stažení: http://www.boardgamegeek.com/filepage/18271/k-blokus-doc

Tak a to je pro dnešek všechno. Jak jsme zmínili už na začátku, sice jsme ukázali pouze tři varianty, kterými můžete svůj Blokus obohatit, ale věříme, že vás přesto alespoň jedna zaujala. Nashledanou za čtrnáct dní u nějakého obsáhlejšího článku.

Ke stažení 5: Blokus
Klady:
Zápory:
Prozkoumávejte dál
Ke stažení 11: Dixit – část první