Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Vše nej – dárky na přání

vse-nej-26

Přáli byste si, kdyby ostatní slyšeli vaše myšlenky a přání? Asi ne. Pouze někdy by to bylo užitečné, ale lepší je nechat to všechno na představivosti milovaných a své myšlenky si pěkně zamknout na sedm západů. A právě proto, že to vlastně ani není možné, je dávání dárků takovou alchymií.

Abychom to měli alespoň trochu jednodušší nám pomůže desková hra Vše nej! Už v roce 2006 ji pod názvem GiftTRAP vytvořil  Nick Kellet a od té doby stačila nasbírat řadu ocenění po celém světě. Stala se párty hrou roku hned v pěti zemích. A je na čase prověřit, jestli to všechno je zasloužené. Do češtiny si ji až téměř po deseti letech od vydání vybrala společnost Albi v překladu Ladislava Smejkala. Tak uvidíme, jak obstojí v aktuální konkurenci.

Hra se ukrývá v pořádně velké kostce. Mezi vámi a obsahem boxu stojí pouze malá kartonová čepička a pod ní už se ukrývá přehnutý herní plán. Ten si hráči ihned rozloží mezi sebe. Najdeme na něm uprostřed devět pozic pro karty a kolem pak trasy pro sledování bodů. Mnohem zajímavější obsah ale začnou hráči objevovat hned pod plánem. Je tam totiž přihrádka s osmi barevnými pytlíčky a v nich najdou sadu hlasovacích žetonů, darovacích destiček a také dvě figurky – jeden zavřený a druhý otevřený dárek. Každý si tedy vybere svoji barvu a získá tím odpovídající pytlík. A ty své postavičky umístí na startovní políčko plánu a hromádky oboustranných karet (celkem 336 karet) rozdělených do barev podle hodnot stranou plánu.

vse-nej-03

Účastníci si před začátkem každého kola vyberou sadu karet k použití (jednu barvu = cenovou hladinu dárků) a rozloží horních devět dárků do středu plánu. Tím vytvoří nabídku. A hned je na čase dělat radost. Před každého ze spoluhráčů položí jednu destičku, která (zatím tajně) odkazuje k pozici jedné karty a tedy konkrétnímu dárku. Nikdo ale zatím neví, jaké dárky od ostatních dostal.

Ale rozbalovat se ještě nebude. Předtím musí hráči mezi devíti kartami ve středu najít čtyři, ke kterým mají nějaký vztah. Mohou tak říct o některých dárcích, že jsou super, ujdou nebo naopak že by některý z nich vůbec nechtěl. Teprve poté si hráči rozbalí svoje dárky a podívají se tak na pestrobarevné žetony, které dostali od ostatních.

Body dostanou oba hráči, ale pouze za takové dárky, které si obdarovaný současně označil svými žetony jako zajímavé. Pouze ty, na kterých se oba shodnou, mohou přinést zisk. A zatímco dárce si svoje body označí na stupnici „dávej“ s figurkou zavřeného balíčku, šťastný majitel dárku posune svoji figurku rozbaleného boxu na stupnici „ber“. Naopak pokud někdo dá protivníkovi dárek, který označil jako nechtěný, body ztratí.

vse-nej-04

Hráči tak všichni dostávají a naopak dělají radost ostatním, bodují a navzájem se poznávají. To všechno pokračuje až do chvíle, kdy jeden ze soupeřů dosáhne cílového políčka a to s oběma figurkami. Teprve v tu chvíli může slavit vítězství.

Vše nej! je výjimečnou party hrou, která si bere akt dávání dárků a dělá z něj ohromnou zábavu úplně pro všechny. Spojuje totiž dvě skvělé věci – dárky a soupeření. A dělá to opravdu jedinečným způsobem, který je originální a plný zábavy a smíchu.

Hráči totiž musí ukázat, jak dobře se znají. Právě proto je současně dobré hrát Vše nej! především v kruhu známých, přátel a kamarádů, kteří dokáží odhadnout vzájemná tajná přání. Pokud o spoluhráčích nic nevíte, pak si hru určitě neužijete tak, jako když dáte některému dobrému kamarádovi věc, kterou by nikdy nechtěl. Radost tu je připravena jak pro dárce, tak pro obdarované. A to nejen v podobě bodů, ale také z pocitu úspěchu.

vse-nej-13

Velkou zbraní tu je především ohromná variabilita. Dárků je ohromná nabídka a ono je to také potřeba. Po průchodu řadou partií se stejnými spoluhráči totiž hrozí, že si jejich preference zapamatujete. Ono to je sice špatné pro celkový dojem (chce to ale desítky partií), ale je to také znamením, že své spoluhráče znáte!

Kromě základní verze mohou hráči vyzkoušet také rozšířenou variantu, do které vstoupí karty Dávej víc, Ber víc a Nemám rád dárky. Možná si budete připadat trochu jako šmoulové, ale můžete jimi označit jednu z kartiček a zdvojnásobit tak bodový zisk. Naopak ta poslední karta Nemám rád dárky umožní hráči přeskočit jedno kolo, pokud se mu nelíbí karty v nabídce.

vse-nej-22

Už v pravidlech najdete varování, že mezi kartami se nachází také dárky pro dospělé. Ono koneckonců právě směřování dárků je asi největší problém, protože dětem se bude těžko vybírat mezi oblekem šitým na míru, službami zahradníka na jeden rok a odpuštěním všech hříchů. Naopak si rády vyberou tobogán nebo dalmatina. Často se tak stane, že především menší hráči si nemají co vybrat. Na druhou stranu i pro ně tu je řada dárků. K pořádnému zážitku ale potřebujete alespoň čtyři hráče, protože jinak herní mechanismus nefunguje dobře.

To ale na druhou stranu dělá Vše nej! párty hrou úplně pro všechny. Soustředí se na ten nejdůležitější prvek zábavy – znalost hráčů mezi sebou navzájem. Těch může v partii být až osm, což dělá hru velmi hektickou a zajímavou. Tomu ale musí odpovídat i herní doba, která se blíží celé hodině vašeho času. Zpracování je luxusní, pokud jde o kvalitu komponent. Bohužel samotné karty obsahují fotografie, které působí hodně rozporuplným dojmem. Ilustrace by byly určitě lepší.

vse-nej-19

Vše nej! je parádní party zábavou, kterou byste si měli vyzkoušet, pokud si rádi jen tak zablbnete s kamarády. Tahle hra totiž nabízí opravdu příjemnou a velmi originální zábavu. Pokud se chcete zasmát, dostat a dát dárky, pak je Vše nej! výbornou volbou.

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorNick Kellet
VydavatelAlbi, Arclight Games, Ferti, GiftTRAP Enterprises, Heidelberger Spieleverlag, Kaissa Chess & Games, Lautapelit.fi, Lifestyle Boardgames Ltd, Morapiaf, Stein-Thompson Games, Swan Panasia Co., Ltd.
Rok vydání2006
Počet hráčů3 - 8
Herní doba60
Minimální věk8 and up
Jazyková závislostSome necessary text - easily memorized or small crib sheet
(19 voters)
KategorieHumor, Party Game
MechanismySimultaneous Action Selection, Voting
RozšířeníGiftTRAP Geek Edition
RodinaContainers: Cubes, Game: GiftTRAP
Alternativní názvyGift Trap: California edition, GiftTrap, Vše nej!, Všetko naj!, ギフトトラップ, 送禮高手

Více o hře.

Recenze: Vše nej – dárky na přání
Vše nej! je výjimečnou party hrou, která nabízí originální pojetí zábavy. Hráči se snaží trefit do vkusu svých spoluhráčů, kteří každý nezávisle potají darují a ohodnotí dárky. A ono to celé hlavně výborně funguje. Hra je to plná poznání ostatních, ale také zábavy a perfektního zpracování. Jen ty fotografie na kartách mohly být nahrazené kresbami. Vše nej! je ale přes tuto drobnou výtku vynikající party hrou.
Klady:

+ ohromná legrace
+ variabilita karet dárků
+ skvělá zábava
+ dárky samotné
+ osloví různé cílové skupiny
+ luxusní zpracování
Zápory:

- fotografie na kartách
- potřebujete alespoň čtyři hráče
4.5
Prozkoumávejte dál
Recenze: Příběh hraček Nejlepší přátelé jsou Buzz a Woody