Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Carcassonne Mini – malé krabičky, velké zážitky – část druhá

Carcassonne Mini - balení Zlaté doly

Tento článek je pokračováním prvního dílu. Dohromady tyto dvě části tvoří recenzi malých rozšíření pro oblíbenou rodinnou hru Carcassonne. Přečtěte si také první díl recenze minirozšíření Carcassonne.

Minule jsme si povídali o prvním až třetím malém rozšíření, které se nám moc líbily, ať už šlo o figurky přesunující Létající stroje, speciálně bodovací Dopisy s druhou figurkou pro trasu vítězných bodů nebo Přívozy zavírající a otevírající cesty.

Dnes začínáme minirozšířením číslo čtyři s názvem Zlaté doly. Jako bonus k osmi kartičkám krajiny najdete v této krabičce šestnáct zlatých cihliček. Kartičky samotné se na první pohled ničím zásadním neliší. Prostě obsahují cesty, města a kláštery, jako obyčejné kartičky ze základní hry.

Carcassonne Mini - balení Mág a čarodějnice

Jenže ve chvíli, kdy vytáhnete a přiložíte krajinu se symbolem zlaté cihličky, čeká vás jedna další příjemná povinnost. Na právě položenou kartičku můžete položit jeden zlatý žeton. Druhý můžete pak položit na libovolnou z osmi sousedních krajin.

Rozdělovat cihličky se budou ve chvíli, kdy kdokoliv z hráčů získá za tuto kartičku body. Nezáleží na tom, jestli to je za klášter, cestu nebo město. V tu chvíli hráč získá všechny cihličky, které například na trase jeho cesty leží. Co za ně? Čím víc jich získáte, tím víc bodů na konci hry za ně získáte.

I zlato přináší do světa Carcassonne strategii. Zatímco první cihličku umisťujete povinně na jasně dané místo a často nemáte šanci ji získat pro sebe, druhou můžete položit dle svého výběru na sousední kartičky. Musíte tedy dobře zvážit, kde máte nejlepší šanci ji získat.

Carcassonne Mini - balení Zbojníci

Jedná se o zatím nejjednodušší a nejméně hru narušující rozšíření. Nemá tak výrazný vliv na hru samotnou, pouze na závěrečné hodnocení. Čím více jich nasbíráte, tím víc bodů dostanete za každou z nich! Zajímavý princip, který nutí hráče nejen sbírat kostičky, ale snažit se, aby je nedostali soupeři.

Mág a čarodějnice, jak se jmenuje páté rozšíření, jde ve stopách Zlatých dolů. Také tady najdete klasické kartičky, pouze se symbolem, který vám umožní kartičky rozeznat a znovu vrátit do jejich krabičky. Navíc zde najdete dvě figurky – jednoho velkého fialového mága a jednu malou oranžovou čarodějnici.

Ve chvíli, kdy přikládáte kartičku z tohoto rozšíření, musíte vzít jednu z těchto dvou figurek a položit ji na libovolnou nedokončenou cestu nebo město. Pokud už mág i čarodějnice jsou ve hře, musíte jednu z nich přemístit na libovolné jiné místo.

Carcassonne Mini - rozehraná hra

Určitě už je vám jasné, že budou mít nějaký vliv na bodování stavby, kterou ozdobili. Protože čarodějnice bývají zlé, není tomu jinak ani tady. Taková figurka oranžové čarodějnice na cestě vás bude stát polovinu získaných bodů, pokud cestu uzavřete (vy nebo soupeř) za její přítomnosti. Naopak mág je mocná bytost a hráč z jeho návštěvy těží jeden bonusový bod za každý hodnocený dílek.

Hráči si tady mohou konečně výrazněji škodit pomocí čarodějnice. Tu mohou nastrčit hráči na cestu, kterou mu v příštím tahu uzavřou a tím ho připraví někdy o pořádný ranec bodů. Pozitivní zisky přítomnosti mága si chce naopak užívat každý, takže se o něj hráči přetahují.

Dobré je, že hráč má povinnost figurku přesunout, kdykoliv umístí novou kartičku. Nikdo mu ale neříká, jakou nedokončenou cestu nebo město si má vybrat. Je tedy pouze na jeho rozhodnutí, komu pomůže nebo koho poškodí. Ve výsledku se může hrát o docela dost bodů, ačkoliv figurky přesunete maximálně osmkrát.

Carcassonne Mini - rozehraná hra

Teď už nám ale nezbývá nic jiného, než se nechat přepadnout Zbojníky. Toto poslední rozšíření spadá výborně do naší druhé části článku. I těchto osm kartiček rozeznáte od základní hry pouze za pomoci ikonky s měšcem v levém rohu. Ovšem rozhodně potěší zajímavé figurky zbojníků, kterých mělo být šest, ale v naší krabičce by jeden červený navíc.

Takoví loupežníci umí nejrůznější triky, ale tenhle je opravdu vypečený. Kdykoliv položíte kartičku krajiny s ikonou zbojníka, můžete vzít svoji figurku (pokud ji máte u sebe) a umístit ji na libovolné místo počítadla bodů, kde stojí počítací figurka některého z hráčů. Totéž pak může udělat ještě hráč následující po vás po směru hodinových ručiček.

Zbojník nezůstává na stupnici až do konce hry, ale pouze do chvíle, než hráč, se kterým bodovací políčko sdílí, získá další body. Lupič mu vyfoukne polovinu bodů, ale přitom druhého hráče o nic nepřipraví – ten dostane plný bodový zisk. Hráč si pak vezme zbojníka zpět k sobě a může jej znovu použít.

Carcassonne Mini - kartičky

Zde není naopak žádná strategie příliš na místě. Záleží pouze na druhém hráči, se kterým sdílíte políčko, jestli bude brát v potaz vaši přítomnost a pokusí se získat malý počet bodů. Můžete mu ale také nějaké body vnutit správným položením kartičky a uzavřením některé jeho části království.

Minirozšíření Carcassonne jsou povedené. Zatímco první tři jsou složitější, další trojice jednoduše doplňuje stávající pravidla a rozšiřuje možnosti, jak získat vítězné body. Jediný nedostatek je však společný všem šesti – zcela závisí na štěstí, jestli si danou kartičku vylosujete. Proto bohužel žádné z nich nemůže být spravedlivé a nabídnout všem stejnou šanci k navýšení bodů.

Když se nad tím zamyslíte, tak dohromady za šest minirozšíření už neutratíte zase tak symbolickou částku. Celkem vás to bude stát 595 korun. To může někomu připadat za 48 kartiček krajiny dost, ale nezapomínejte, že v každé z krabiček se nachází i nějaký bonus, který vám ozdobí vaši hru, ať už jsou to dopisy, čarodějnice nebo zbojníci. Ovšem současně si můžete opravdu vybrat pouze ten modul, který vyhovuje vašemu stylu, a nemusíte utrácet peníze za další, které víte, že nevyužijete. Model tedy je v podstatě dobrý.

Carcassonne Mini - rozehraná hra

Ale vy si určitě uvědomujete, že jsme mluvili ještě o sedmém rozšíření, Kruzích v obilí. Každou z kartiček lze použít zvlášť a nemusíte tedy vlastnit všech šest krabiček. Magické kruhy mají tak silnou moc, že vám k některým postavičkám na plánu mohou přidat dvojníka. Ve chvíli, kdy odkryjete jeden z kruhů obilí, mohou všichni hráči postupně přidat jednu figurku ke své již vyložené. Vždy ale pouze k jednomu druhu danému tvarem symbolu v obilí.

Jedná se tedy o jediné rozšíření, které je vlastně spravedlivé. Všichni hráči dostanou stejnou šanci přidat jednu figurku a záleží pouze na nich, jestli zrovna v tu chvíli nějakou takovou na herním plánu mají.

Každé z nich se zabývá trochu jinou částí Carcassonne – přesunem figurek, hodnocením, změnou cest, bodováním na konci, bodováním v průběhu a loupení získaných bodů. Malá rozšíření snadno od sebe rozlišíte nejen díky jiným předmětům na nich nakresleným, ale také zásluhou ikonky v dolní části kartičky, která odlišuje každé rozšíření a označuje i samotnou krabičku.

Carcassonne Mini - rozehraná hra

Minirozšíření Carcassonne je pro nás příjemným překvapením. Spojuje v sobě zajímavé nápady a spoustu způsobů, jak si svoje herní zážitky obohatit. První tři jsou složitější a vhodné pro pokročilejší hráče, zatímco čísla čtyři až šest umožňují téměř výhradně zisk vítězných bodů. Některá jsou slabší a neumožňují žádnou taktiku, jen přináší do hry trochu zvláštností, ale většina je stále nadprůměrných. Co tedy říct na závěr? Pokud máte rádi Carcassonne a chcete si jej trochu změnit, tyto sady po osmi kartičkách jsou pěkným způsobem, jak to provést bez výrazných nároků na vaši peněženku.

1 – Létající stroje – slabá
2 – Dopisy – výborná
3 – Přívozy – výborná
4 – Mág a čarodějnice – dobrá
5 – Zlaté doly – dobrá
6 – Zbojníci – průměrná
7 – Kruhy v obilí – průměrná

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorKlaus-Jürgen Wrede
IlustraceDoris Matthäus
Vydavatel999 Games, Devir, Enigma (Bergsala Enigma), Filosofia Éditions, Giochi Uniti, Hans im Glück, Lautapelit.fi, MINDOK, Rio Grande Games, Z-Man Games
Rok vydání2012
Počet hráčů2 - 6
Herní doba0
Minimální věk8 and up
Jazyková závislostNo necessary in-game text
(6 voters)
KategorieExpansion for Base-game, Medieval, Territory Building
MechanismyArea Majority / Influence, Tile Placement
RozšířeníCarcassonne
RodinaGame: Carcassonne, Series: Carcassonne Minis
Alternativní názvyCarcassonne Mini 6, Carcassonne Mini 6: Die Räuber, Carcassonne Mini 6: Røvere/Røveren/Banditer, Carcassonne Mini: 6 Bandyci, Carcassonne: De Rovers, Carcassonne: Die Räuber, Carcassonne: Hotul, Carcassonne: Il Brigante, Carcassonne: Ladrones, Carcassonne: Les Brigands, Carcassonne: Rosvot, Carcassonne: Zbojníci

Více o hře.

Recenze: Carcassonne Mini – malé krabičky, velké zážitky – část druhá
Minirozšíření Carcassonne působí na první pohled kompaktně. Jsou sestavené z několika zajímavých nápadů v kombinaci s dalšími, které jsou spíše jako zajímavost, než že by hře opravdu přidávaly na zábavnosti. Pokud by byly v jedné krabici, pak by to bylo v pořádku. Jenže krabičky se prodávají jednotlivě. A to znamená, že některé jsou vhodnější ke koupi než jiné. Proto také na závěr recenze vidíte výjimečně v textu hodnocení i za jednotlivá rozšíření. Nejméně povedené je asi rozšíření Létající stroje, které přidává do hry pouze náhodu a strategie je zde pouze jako zdání. Nijak výjimeční nejsou ani Zbojníci, kteří umožňují parazitovat na soupeři. Naopak výtečné jsou rozšíření Přívozy, Zloději a Dopisy, které každý svým způsobem obohacují partii a dělají ji zajímavější. Občas se budete muset prokousat přes trochu složitější pravidla, kterých je občas na osm kartiček víc. Cena za jednotlivé krabičky je příznivá, protože uvnitř najdete nejen kartičky, ale také nějaké dřevěné přídavky. Celkově jsou Minirozšíření Carcassonne povedené, a pokud bychom je měli hodnotit jako celek, pak určitě potěší každého fanouška této hry.
Klady:

+ zajímavé obohacení světa za použití několika kartiček
+ v každém balení jsou dřevěné komponenty
+ v každém balení je jedna bonusová kartička sedmého rozšíření
+ cena
+ výborné rozšíření Přívozy, Dopisy a Mág a čarodějnice
Zápory:

- občas zbytečně složitá pravidla
- cena roste, pokud si chcete pořídit všechny minirozšíření
- slabší rozšíření Létající stroje a Zbojníci, kteří jsou spíš takovou kratochvílí
3
Prozkoumávejte dál
Recenze: Tang Garden – víc než obyčejná zahrada