Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Coatl – jak si ochočit opeřeného hada

coatl-01

Včera v noci jsem měl vizi. Přišel ke mně coatl a já si ho mohl prohlédnout ze všech stran. Nepochybuji ani na chvíli o tom, že se jedná o znamení. Už vím, že si mě bohové vybrali a že nemusím zítra v soutěži mít obavu. V klidu tedy mohu využít svoji znalost hadova těla a vytvořit bohovi takovou podobiznu, za kterou se nebudu muset stydět.

Do aztéckého světa, ve kterém vládne hadí božstvo, zve hráče desková hra Coatl. Za jejím vznikem stojí designérská dvojice Pascale Brassard a Etienne Dubois-Roy. Jedinečnými ilustracemi ji vybavil SillyJellie a hru vydala původně firma Jeux Synapses Games v Kanadě. Co je ale pro českého hráče o dost zajímavější je fakt, že se hra dočkala právě v těchto dnech českého vydání, za kterým stojí společnost ADC Blackfire.

Už na víku vidíme hlavu titulního hada Coatla. Uvnitř se hráči dočkají kulatého panelu zásob, který má na druhé straně bodovací stupnici pro konec partie. Hráči desku umístí doprostřed stolu a vystínovaná políčka zaplní náhodně z plátěného pytlíku vylosovanými částmi hada, ať už jde o barevné hlavy ve středu nebo o části těla po obvodu. Z karet proroctví vytvoří nabídku šesti karet. Více než stovka dílků těla se pak rozprchne do trojice pytlíků, které jsou označené symboly tak, aby bylo jasné, které zásoby kam patří (hlava, tělo a ocas).

coatl-08

Jednotliví hráči si každý vyberou barvu, dostanou panel a k němu také sadu žetonů obětí. K tomu dostanou také po jedné kartě chrámu a zbytek položí do středu. Do startu dostanou také v závislosti na pořadí několik náhodných karet proroctví ze zamíchaného balíčku.

Jakmile se hráč dostane k tahu, vybere si ze společné nabídky na desce části těla coatla – může si vzít jednu hlavu, jeden ocas nebo dva dílky těla, která sdílí zvolené políčko. Pouze v případě, kdy je prázdná oblast pro konkrétní části hada je hráči doplní losováním z odpovídajícího plátěného pytlíku.

Ještě než hráč získá šanci přiložit nový dílek si vybere kartu ze společné nabídky proroctví (nebo si dobere horní kartu z balíčku). Potom už se pozornost hráče upře k jeho plánu, kde může stavět svého coatla. Může tak libovolně doplnit dílky k již rozestavěné soše nebo může začít novou, při tom ale nesmí nikdy mít více než dva nedokončené coatly (bez hlavy a ocasu).

coatl-03

Výsledkem jeho snažení jsou sochy hadího boha, s jejichž pomocí může hráč plnit karty proroctví, které má v ruce. Potřebuje jednoduše splnit jejich podmínky, které se odkazují k pozici některých částí těla nebo třeba k délce celého hada. Pokud hráčovo dílo odpovídá požadavkům, může kartu vyložit před sebe a okamžitě si tak připsat body uvedené na kartě. Maximem pak jsou čtyři proroctví na jednoho coatla, ale před jeho dokončením musí hráč využít postavu alespoň k obodování jedné karty.

Partie se chýlí ke konci ve chvíli, kdy některý ze soupeřů dokončí svého třetího coatla nebo v okamžiku, kdy v některém z pytlíků dojde zásoba dílků. Hráči mají ještě šanci využít jedno kolo a dokončit své plány. Nastává čas pro bodování, takže hráči otočí společnou desku a s pomocí některé figurky ve svojí barvě a postupně obodují svoje coatly s ohledem na proroctví a chrám, které dostali do ruky. Ten, kdo má v součtu nejvíce bodů, se stává nejoblíbenějším uctívačem tohoto boha.

coatl-17

Coatl je nádherně zpracovanou hrou, která cílí na začátečníky a rodiny. Autoři vzali zaručený recept s dobíráním karet a vytvářením vzorů, které se vlastně táhnou v hrách pro začátečníky už od dob například Ticket to Ride a přetavil je v další hru s tajnými úkoly.

Přesto je tato hra o kapku komplexnější, protože v partii je řada různých karet úkolů, a kromě těchto proroctví jsou zde i dlouhodobé cíle v podobě jednoho chrámu pro každého. Tyto dvě vrstvy sbírání bodů znamenají, že nikdy není dopředu nic jasného. Obecně jde ale opět o to, aby hráči podřídili výběr dílků ze společné nabídky (který je krásně široký, ačkoliv opět často záleží na barvách) efektivní a správné stavbě opeřeného hada.

Hráči obvykle vědí, co ostatní mají za úkoly. Výjimkou jsou ty na začátku a ty, které si někdo lízne naslepo z balíčku. To může být součástí taktiky ať už proto, že se vám žádná ze šesti v nabídce nehodí, nebo proto, že prostě chcete soupeře překvapit.

coatl-06

Mechanismy partie jsou opravdu snadné na zapamatování. Může si ji zahrát úplně každý a to překvapivě už ve chvíli, kdy k sobě najde jednoho dalšího hráče. Ve dvojici je totiž Coatl skvělý, ačkoliv mu sluší snadno i vyšší počet hráčů. Jen se musíte smířit s faktem, že ve hře není prakticky žádný konflikt kromě nepřímého ovlivňování šancí soupeřů.

Jen některé tahy jsou trochu prázdnější, protože nelze nic kompletovat. Hráči si ale nesmí vzít dílky, které pak nemohou přiložit ke svému hadovi, což občas skýtá velké výzvy, protože ty nejdůležitější části těla jsou vždy v náhodných dvojicích.

coatl-18

Může se vám stát, že ne všichni dokáží do konce partie dokončit svého hada. Pak je samozřejmě na místě zklamání, protože nelze tak dobře využít všechny karty a jejich bodování. Na druhou stranu je třeba vzít v úvahu dobu partie, která se v ideálních případech pohybuje i kolem čtyřiceti minut.

Zpracování je nádherné a vytváření hada na stole je opravdu radost. Všechno doplňují i pěkné látkové pytlíky a ilustrované karty. Jen je trochu škoda, že dílky pro stavbu sochy nejsou oboustranné, což trochu zpomaluje jeho stavění. Nebo se můžete smířit s horším vizuálem stavěné figurky, pokud část hada propojíte děravou stranou nahoru.

coatl-20

Coatl je hra, ve které jde o barvy, vzory a jejich propojení podle úkolů. Tím se podobá třeba nedávno recenzované a námi oblíbené hře Reef. A podobně jako tato zmíněná novinka, i Coatl dělá vše skvěle tak, že nabízí opravdu výbornou rodinnou zábavu. Sice je tu drobný prostor na zlepšení, ale obecně jde hlavně o detaily, které nemají tak významný vliv na hratelnost. Ta zůstává vynikající hlavně díky jednoduchosti a herní době. Coatl nás potěšil a vám udělá radost taky.

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorPascale Brassard, Etienne Dubois-Roy
IlustraceSillyJellie
VydavatelSynapses Games, ADC Blackfire Entertainment, CMON Global Limited, Delta Vision Publishing, Elznir Games, EVA GAMES, Fantasmagoria, Funbox Editora, Geekach Games, Ghenos Games, Hobby Japan, Lautapelit.fi, Lavka Games, Lex Games, Portal Games
Rok vydání2020
Počet hráčů1 - 4
Herní doba60
Minimální věk10 and up
Jazyková závislostNo necessary in-game text
(6 voters)
KategorieAbstract Strategy, Puzzle
MechanismyContracts, Hand Management, Once-Per-Game Abilities, Open Drafting, Pattern Building, Set Collection
RozšířeníCóatl: Promo Cards
RodinaComponents: 3-Dimensional (3D), Digital Implementations: Tabletopia, Theme: Aztecs
Alternativní názvyCoatl, Коатль, Коатъл, コアトル, 羽蛇神, 코아틀

Více o hře.

Recenze: Coatl – jak si ochočit opeřeného hada
Coatl je hrou pro méně náročné hráče, protože nenabízí žádná komplexní pravidla. Ale na druhou stranu obsahuje dostatek bodovacích možností, aby stále zůstal zajímavý pro většinu z nás. Především, když uvážíme krátkou herní dobu a zajímavé tajné úkoly, které si každý účastník buduje v průběhu partie. Propojování dílků do figurky opeřeného hada vypadá esteticky nádherně a celé to je radost hrát. Coatl je výborná a barvami hýřící hra, kterou by určitě nepohrdli ani příslušníci aztécké civilizace.
Klady:

+ skvělý vizuál
+ jednoduchost pravidel
+ přístupná všem
+ herní doba
+ výtečné ve dvou
+ více možností bodování
+ tajné úkoly
Zápory:

- žádný opravdový konflikt
- spojování dílků kazí jednostrannost částí hada
- některé tahy není co dělat
4
Prozkoumávejte dál
Recenze: Arcadia Quest Inferno – pekelné dobrodružství