Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Fallout Atomová pouta

fallout-atomova-pouta-01

Byla jsem dlouho sama. Ukrývala jsem se ve vracích a jeskyních. Pila jsem vodu, která měla více barev než duha. Nevěděla jsem, co se děje, co mám dělat, ani jestli ještě někdy budu cítit nějakou naději. Tušila jsem, že někde tam jsou lidé. Že je musím najít a možná mi někdo pomůže. A nakonec jsem obrovské štěstí.

Nejlepší způsob, jak se vyrovnat s apokalypsou, je společně. A přesně to dělá rozšíření pro populární postapokalyptickou hru Fallout, které nese název Atomová pouta. S licencí Bethesda Softworks vytvořil kooperativní úpravu Dane Beltrami, zatímco pod původní hrou jsou podepsaní Andrew Fischer a Nathan Hajek. I rozšíření vydává Fantasy Flight Games a o českou lokalizaci se postarala firma ADC Blackfire.

Už na malé krabičce je uvedené, že se jedná o kooperativní balíček, čímž byste mohli nabýt dojmu, že dostanete jen pár karet. Ve skutečnosti ale uvnitř najdete třeba i žetony, kostky nebo dokonce pět velkých karet scénářů. To všechno dohromady tvoří přídavek, který z vaší původní hry Fallout udělá zcela koopeartivní zábavu. Jak? Než se na to podíváme, nejdřív si připomenem, jak se vlastně takový Fallout hraje.

fallout-atomova-pouta-03

Každý hráč si zvolí jednu svoji postavu, kterou postaví na startovní políčko jedné z dostupných šestiúhelníkových lokací. Navíc má každý nejen destičku s ukazatelem zkušeností, ale především svoji vlastní kartu tajné agendy. Základem všeho jsou také žetony zelených písmenek, které by měly vytvořit slovo SPECIAL.

Hrdinové se pohybují po mapě, prozkoumávají své okolí a především se musí vypořádat s řadou nejrůznějších střetnutí. Ty popisují právě jedinečné karty střetnutí, jejichž zadání si vždy hráči čtou navzájem a musí si dle svých představ zvolit jednu z možností a vypořádat se s požadavky a případnými následky. Postavy mohou získat vybavení, které jim dále pomáhá ve snaze. Někdy je třeba bojovat, a to s pomocí kostek.  Nepřátelé dostanou také šanci na svoji vlastní akci na konci každého kola, kdy je za ně odhalena nová karta agendy. Všichni účastníci pak soupeří o zisk bodů vlivu, které lze získat především plněním veřejných úkolů.

fallout-atomova-pouta-05

Všechny komponenty v rozšíření pracují pro to, abyste měli ten nejlepší společný zážitek z toho, jak bojujete proti apokalypse, jejím následkům a také všem, kdo se vám mohou postavit do cesty. Proto je třeba po základní přípravě ještě připravit nové balíčky mutací, modifikací, cílů a vylepšení dílny. Každý zvlášť zamíchaný. Otočit čtyři z dvanácti cílů, jeden tábor na mapu. Samotní hráči dostanou pak svoji vlastní kartu mutace, kterou nejenže nesmí nikomu ukazovat, ale ani sami se na ni nesmí zatím podívat. Pak zbývá už jen zvolit frakci, jejíž podporu si ve zničeném světě budou užívat.

Soupeře tu nahrazují karty aktivací, které se používají místo karet agendy. Hráči na konci kola vždy jednu odhalí a symboly na ní rozhodují o tom, kteří nepřátelé na mapě se aktivují. Stejně tak se může ke slovu dostat opoziční frakce, která navíc získá jedno políčko na ukazateli moci. Každý scénář pak určuje své specifické podmínky vítězství, které je třeba splnit. Vždy jsou podmínkou splněné náhodné cíle, bez kterých prostě vyhrát nelze.

fallout-atomova-pouta-07

Do hry přibývá spousta dalších prvků, jako možnost získávat kempy a rychle cestovat po mapě. Úprav se dočkají nově i hrdinové prostřednictvím pozitivních a negativních mutací a dokonce vylepšení (zde pojmenované jako modifikace) čeká i na zbraně a oděv.

S pomocí asistenční kostky si mohou hráči vypomáhat, pokud jsou na stejném místě nebo v oblasti sousedící s tou, kde probíhá boj. Takový hráč za svoji pomoc s likvidací dostane dokonce i bod zkušenosti, ale může také být zraněn.

Nakonec ale tou nejdůležitější změnou jsou scénáře a jejich kooperativní zpracování. Najednou máte velkou variabilitu hraní a těžko budete chtít hrát jinak.

fallout-atomova-pouta-08

Ačkoliv se ve hře změnilo s novou variantou překvapivě hodně prvků, samotné ústřední fungování hry zůstává stejné. Ale přesto se nyní vše mnohem více točí kolem příběhu a atmosféry. A to je přesně to, co desková hra Fallout potřebovala.

Kooperativní varianta je navíc takovou peckou, že budete těžko chtít hrát Fallout bez ní. Najednou je všechno zajímavější, pravidla vám připadají jednodušší a samotná partie možná ani netrvá tak dlouho. Dvě hodinky ale mohou čas od času být potřebné. Při vynikající sólové hře to bude samozřejmě méně, ale partii si skvěle užijete i v ostatních možných počtech.

fallout-atomova-pouta-09

Fallout: Atomová pouta je tím nejlepším, co mohla tento sci-fi svět dostat za rozšíření. Dělá totiž z původní rozporuplné hry něco, co vás bude bez výhrad bavit. Je tu spousta příběhu, napětí a zábavy, která funguje! Fallout: Atomová pouta jsou vynikajícím rozšířením, bez kterého byste o další partii Falloutu ani neměli uvažovat.

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorDane Beltrami
VydavatelFantasy Flight Games, Delta Vision Publishing, Galakta, Hobby World
Rok vydání2020
Počet hráčů1 - 4
Herní doba180
Minimální věk14 and up
Jazyková závislostExtensive use of text - massive conversion needed to be playable
(3 voters)
KategorieExpansion for Base-game, Adventure, Exploration, Science Fiction, Video Game Theme
MechanismyAction Points, Area Movement, Cooperative Game, Dice Rolling, Hand Management, Modular Board, Role Playing, Storytelling, Variable Player Powers
RozšířeníFallout, Fallout: New California
RodinaGame: Fallout, Players: Expansions Adding Cooperative Play, Theme: Post-Apocalyptic, Theme: Retro
Alternativní názvyFallout: Atomare Allianz, Fallout: Atomi kötések, Fallout: Atomová pouta, Fallout: Atomowe związki, Fallout: Enlaces atómicos, Fallout: Legami Atomici, Fallout: Liens atomiques, Fallout: Атомные узы

Více o hře.

Recenze: Fallout Atomová pouta
Fallout: Atomová pouta je rozšíření, které chce každý. A kdo ho nechce, ten o něm nejspíš neví, protože tahle malá nenápadná krabička dělá z původní hry zcela jiný – a nesrovnatelně lepší – zážitek. Řada nových karet, dostatek zajímavých scénářů pro společnou hru a především parádní atmosféra a postapokalyptické téma v známém světě. Díky Fallout: Atomová pouta je Fallout nyní hrou, která se vrátí na mnoho stolů a bude bavit!
Klady:

+ známý svět
+ nyní společně proti hře
+ naprosto nezbytné rozšíření
+ nové další prvky
+ výrazně mění hru k lepšímu
Zápory:
= někomu stále může připadat složité
4.5
Prozkoumávejte dál
Recenze: Drago-Tuku – draci! Schovejte se do hradu!