Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Medvěd Wrr-  Poprask na kolejích

Co byste čekali, když se rozhodnete vést koleje skrz národní park? Dřív nebo později narazíte na rozzlobená zvířátka. A tak je jen otázka času, než se najde nějaký odvážný hrdina. Je jím medvěd Wrr, který se rozhodne přepadnout vlak a osvobodit všechny jeho pasažéry ze zajetí ocelového hučícího monstra.

Opravdový příběh hry Medvěd Wrr: Poprask na kolejích je úplně jiný a je závislý na své knižní předloze, my se ale chytili pouze tematických zvířátek. Místo toho se hráči v roli titulního Medvěda Wrr pustí do záchrany pohádkových postav zajatých padouchem Crocsem. Hru vytvořil Michal Ekrt, o ilustrace se postarali Michal Široký a Jaromír Štejnar. Vydání zaštiťuje firma GameRock Studio a vydává ji společnost Pandemic.

Hráči celé dobrodružství dostanou v malé krabičce, na jejímž víku uvidíme podlého Crocse, vlak plný zajatců a samozřejmě hlavního hrdinu, černého medvěda. A právě ten si poskládají jako první v rámci přípravy, jakmile otevřou víko. Vezmou kartu lokomotivy, ve které se veze samotný padouch (zde bude stát jeho figurka a také se ukrývat karta strojvedoucího) a startovní vagón, ve kterém jedou figurky jednotlivých hráčů. Mezi tyto dvě karty rozloží hráči další vagony, a to o jeden méně, než je hráčů v partii.

Hráči si musí vybrat barvu a svoji figurku umístit na závěrečný vůz celého konvoje. Stranou připraví další vagóny jako dobírací hromádku, náhodnou nabídku výherních kombinací a hromádku bonusových žetonů. Nesmí chybět ani sada kostek.

Účastníci se střídají na tahu a mohou si vždy vybrat jednu ze dvou dostupných akcí. Medvěd může přeskočit ze svého současného umístění na libovolný vůz v celém vlaku, a to jak vpřed tak i směrem dozadu.

Pokud je se svojí pozicí spokojený, může se pustit do házení kostkami a bude doufat, že nad vagónem s pomocí kostek získá kontrolu. Každý vůz má předepsané symboly, které jsou potřeba pro jeho získání. Hráč vezme do ruky kompletní sadu pěti kostek, hodí s nimi a všechny shodné symboly položí na pozice na kartě. Může pokračovat dalším hodem se zbývajícími kostkami, které neleží na kartě.

Aktivní medvěd se snaží zaplnit všechny volné pozice. Pokud se v tahu nepodaří přiložit ani jednu kostku, pak se musí hráč jako penalizaci vzdát jedné kostky a odložit ji stranou. Postupně tak opakují hody až do momentu, kdy se jim podaří překrýt všechny symboly nebo přijdou i o poslední kostku a už nemají čím házet. V takovém případě se kartu vozu nepodařilo získat a hráč musí čekat na další kolo.

Uvolněné místo v soupravě zaplní nový vagón a figurka medvěda se vrací zpět na konec vlaku. Mnohem nepříjemnější důsledky má ale pro hráče situace, kdy některé osvobození vagónku nedopadne dobře.

Strojvedoucí Crocs se vydá zkontrolovat, co se v jeho vlaku děje a přesune se na pozici, kde se hráči tah nepodařil. Samotný hráč se musí vrátit zpět na poslední vůz soupravy a odsud v příštím kole může pokračovat. Jako kompenzaci dostane náhodný bonusový žeton a vezme si také kartu strojvedoucího.

Pokračuje další hráč v pořadí. Pokud se nachází Crocs někde ve vlaku mimo lokomotivu, pohne se v tahu hráče, který má před sebou jeho kartu, o jeden vagón zpět k čelu vlaku. Pokud při této cestě narazí na hráče, ten přichází o tah a musí počkat, až zlý strojvedoucí vagón opustí.

Hráči házením kostek získávají karty a tím se snaží zkompletovat barevné sady, ať už pětice, trojice nebo třeba dva páry. Ty jsou vyobrazené na náhodných kartách společných úkolů. Ten, komu se to podaří jako prvnímu, se stává vítězem a partie tímto končí.

Medvěd Wrr: Poprask na kolejích je hrou, ve které všechno jede dopředu jako dobře rozjetá lokomotiva. Hráči musí kombinovat své hody a jejich přehazování se tentokrát nenese s rizikem, ale pouze další šancí na odměnu.

Základem všeho je dobrý pohyb s medvědem a dobrá volba vozů tak, aby vytvořily co nejdříve a nejlépe jednu z možných vítězných kombinací. Jaké jsou dostupné, o tom rozhodne náhoda na začátku partie a hráči se pak mohou sami rozhodnout pro jednu z variant. Tím ale současně odhalí karty soupeřům a ti vědí, o které karty vám jde a mohou je zablokovat třeba dobře plánovaným vylákáním strojvedoucího.

Ačkoliv hráči potřebují k úspěchu symboly z kostek, není výsledek až tak závislý na náhodě. To proto, že jeden hod tah nedělá, ale postupně se hráči snaží přehazovat kostky. Dokonce ani neúspěch v celém hodu ještě neznamená, že by bylo vše ztraceno. Přesto je nakonec štěstí ten prvek, který rozhodne o vítězi, jen se necítíte tak mizerně, jako by vám vše zhatil jeden pokus.

Hráči sice bojují proti sobě, ale musí se všichni vyrovnávat s nebezpečím, které představuje strojvedoucí Crocs. Každé nesplnění podmínek některého z vagónů znamená pro hráče nebezpečí, protože padouch se vydá prozkoumat, co se to v jeho vlaku děje. Hrdinům sice nic nehrozí, ale budou se muset ukrývat nebo dokonce vrátit na konec celé soupravy. A to může být výrazné zdržení pro další kola a snahu vítězit, protože soupeři se mohou dostat do výhody.

Základní cílovou skupinou jsou méně zkušení hráči, kteří ocení její zajímavost, ale při tom jednoduchost a rychlou herní dobu. Především zmíníme rodiny a děti, které hra nadchne možná i proto, že Medvěd Wrr je postavou z knihy. Celé osvobozování pohádkových postav z vláčku se dostane na konec během maximálně dvaceti minut.  

Zpracování je výtečné a doprovází ho samozřejmě především podařené ilustrace autorů, kteří stojí i za samotnou knihou. Ale nešetřilo se ani na kostkách nebo na figurkách a díky tomu je celkový dojem i z takto jednoduché rodinné zábavy výtečný. I díky němu se děti velmi snadno ponoří do partie, kterou si rádi kdykoliv zopakují.

Medvěd Wrr: Poprask na kolejích je dětskou hrou, která dělá všechno správně a díky tomu je z ní výborná zábava. A dokonce se hraní nebrání ani dospělí, protože vše je dynamické, stačí pár kostek a trocha štěstí. Při tom ale hráči jen nehází sadou kostek, musí také volit karty, vyhýbat se hlavnímu padouchovi a snažit se splnit úkol dřív než ostatní. Medvěd Wrr: Poprask na kolejích se nám velmi líbí.

Recenze: Medvěd Wrr-  Poprask na kolejích
Medvěd Wrr: Poprask na kolejích potěší kohokoliv, kdo touží po hře skvělé do rodiny s dětmi. Základem je příběh o pohádkových postavách a hrdinném medvědovi, který se nebojí postavit nebezpečnému padouchovi. Hráči mu musí pomoci, naházet požadované symboly a osvobodit tak zajatce konkrétních vozů za lokomotivou. Musí si ale dobře vybírat, protože pouze správná kombinace vagónů nakonec může splnit vítěznou podmínku. Hra je rychlá, pěkně vypadá a skvěle baví. Díky této kombinaci je Medvěd Wrr: Poprask na kolejích jasným úspěchem u rodin.
Klady:
+ jednoduchost
+ herní doba
+ mix náhody a volby
+ padouch se pohybuje
+ zpracování
Zápory:
= náhoda o vítězi rozhodne
4.4
Prozkoumávejte dál
Recenze: Objevíš všechny tajuplné předměty ve světě Pictureky?