Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Time’s Up Harry Potter

I studenti v Bradavicích vědí moc dobře, že jednotlivec nic pořádného o samotě nedokáže. Právě proto se všichni spojují do kolejí a ty mezi sebou vybírají poté ty úplně nejlepší, kteří mohou reprezentovat své kamarády v kouzelnickém světě. A když Harrymu Potterovi jeho čas vyprší, jsou tu pro něj.

A i hráči budou muset své síly spojit v nové týmové party hře Time’s Up! Harry Potter. Tu vytvořila dvojice firem – zatímco R&R Games stojí za původním konceptem Time’s Up, Repos Production vytvořili právě tuto aktuální variantu. To vše pod záštitou značky Wizarding World, firmy Warner Bros a všech těch potřebných licencí. A Harry Potter se i v tomto boxu naučil česky díky společnosti MindOK.

Hra se ukrývá v kostce se sešikmeným víkem, siluetou Bradavického hradu a i samotnou Minervou McGonagallovou dohlížející na to, že hráči v pořádku dorazí do nitra boxu. Hráči se nejdříve domluví, jestli budou hrát s bílou nebo černou stranou karet a připraví podle toho třicítku správně natočených exemplářů. Poté už se hráči rozdělí na týmy, kde v každém musí být alespoň dva hráči.

Hráči před samotným začátkem dostanou šanci nakouknout na karty a vyměnit některé složité nebo neznámé pojmy za jiné. To probíhá tak, že celá třicítka karet se rozdělí mezi hráče rovným dílem, každý se může na ty své podívat a případně jednu vyměnit za novou. Poté se všechny karty zase sejdou ve středu stolu, vytvoří balíček a partie začíná.

Partie se dělí na tři kola, kterými postupně prochází všechny týmy a střídají se na tahu. Ve všech částech se vždy jeden z členů týmu chopí role vypravěče, zatímco ostatní budou hádat. Pak už vylosuje aktivní zástupce horní kartu z balíčku a přečte jednoduché nebo složité slovo v závislosti na volbě z přípravy.

Jeho týmoví spoluhráči se snaží na základě mluvené nápovědy, ve které se musí vyhnout slovům podobným, ze stejným základem nebo přeloženým do cizího jazyka, pojem uhodnout. Ostatní mohou hádat libovolně a bez omezení, jediné, co je trápí, je ubíhající čas. Soupeřící týmy jim totiž začnou s pomocí přesýpacích hodin odměřovat předepsaný limit.

Kdykoliv v průběhu hádání lze slovo přeskočit a pokračovat na další. Neuhodnutou kartu ale hráč musí odložit stranou na hromádku neúspěchů. Tým zapíše tolik bodů, kolik stihne uhodnout slov za dobu, co se přesýpá písek. Všechny neuhodnuté karty ale nezůstanou jen tak ležet. Místo toho dostanou další šanci u týmu soupeřů.

Další hráč na tahu se totiž pokusí je uhodnout znovu, protože je dostane jako hromádku ke svým pojmům. Má už ale dopředu znalost nápověd, a tedy i šanci, že se poučí. A tímto způsobem se všichni hráči v partii střídají, aby na konci neměl nikdo žádné karty v ruce a všechny byly obodované a uhodnuté.

Po celou dobu prvního kola by všichni měli dávat dobrý pozor. Třicet karet z minulého kola se totiž vezme a bude se s nimi hrát znovu! Opět každý z účastníků dostane rovný díl a postupně bude jeden napovídat a ostatní hádat. Jenže nápověda se tentokrát musí zakládat na znalostech z minulého kola a na jednom slově. Pouze podle něj mohou spoluhráči tipovat a mají k tomu pouze jeden jediný pokus. Manipulace s nepodařenými kartami zůstává stejná.

Po tom všem se opět celá třicítka karet zamíchá a ve třetím kole vše zůstává stejné, jen už nesmí padnout žádná slova. Nápověda se totiž odehrává v pantomimě a ostatní mají opět pouze jeden tip. Body se napříč všemi třemi koly střádají na konta všech týmů a ten, kdo jich až úplně na konci má nejvíce, může slavit společné vítězství.

Time’s Up Harry Potter je znalostní karetní hrou, ve které stále musíte znát co nejvíce slov z daného světa. K tomu ale musíte také mít dobrou pozornost a paměť, abyste si zapamatovali třicítku dostupných karet, ze kterých se vytvoří nabídka i pro další dvě kola.

To první kolo je totiž jen takovou přípravou, ve které se nevytvoří nikdy takové rozdíly, které by všechno rozhodly. Další dvě jsou tím, kde se chleba láme. Role vypravěčů a hádačů jsou najednou obě extrémně obtížné a velmi záleží na volbě slova nebo zvolených gestech, protože se spoluhráči mohou snadno splést. Je totiž předem daná sada slov a vypravěč by si měl dávat dobrý pozor, aby neposkytnul kolegům žádnou šanci k omylu.

Obě role jsou zajímavé a všichni si je vyzkouší. To proto, že každý z hráčů má svoji sadu karet, kterou se snaží projít. Někdy se to nepovede napoprvé, a pak se kolo protahuje a to je snad také jediný problém, který můžeme s tímto herním mechanismem mít.

V kartách najdete obecné pojmy, jako třeba jekot nebo svíčka, ale také speciální názvy z sedmidílného eposu nebo jména důležitých postav. Jenže není to jen o tom, jak dobře všechno znáte vy. V týmu potřebujete podobně zapálené spoluhráče, protože ať všechno znáte sebelíp, pokud ostatní nebudou schopni s vámi držet krok, nikdy nemůžete vyhrát.

Co se týká obtížnosti slov, tak opravdového fanouška Harryho Pottera asi příliš slovíček nepřekvapí. Pokud vám jméno Fenrir Šedohřbet nic neříká, pak se možná u některých karet trochu zapotíte. Ale tak nějak se předpokládá, že ji budou kupovat hlavně opravdoví fanoušci.

Hra díky svému pojetí je spíš zaměřená na dospělejší publikum, protože na děti je řada položek opravdu těžká a budou se muset držet nižších obtížností. V balení je dostatek karet na to, aby byla i tak zaručená alespoň nějaká rozumná znovuhratelnost. Nejlepší je ale zařadit do souboje všechny karty, tak se pak žádné slovo hned tak nezopakuje.

K už zmíněnému rozlišení bílá a černá barva jsou karty s pomocí jedné, dvou a tří hvězdiček navíc roztříděné do tří kategorií – student, profesor a ředitel a měly by odpovídat tomu, jak si hráč věří ve světě Harryho Pottera a Bradavic. Jejich mix pak určí balíček pro danou partii.

Hra má solidní, bílo-černo-zlaté zpracování, kde nechybí ani látkový pytlík pro cestování a bloček pro zapisování bodů. Je důležité, aby se partie účastnily nejlépe alespoň tři týmy, protože pak je zábava nejlepší. Doporučená půlhodina se většinou dá dodržet, ale občas se hra mírně protáhne. Time’s Up Harry Potter je skvělou párty týmovou hrou, která nadchne každého fanouška knižní nebo filmové série, pod kterou je podepsaná paní Rowlingová. S každým dalším kolem v partii stoupá nervozita a napětí, ale také náročnost na všechny zúčastněné. Už nejde o znalost pojmů, ale najednou o paměť a schopnost dobře se dorozumět. A tím je Time’s Up Harry Potter opravdu jedinečnou hrou, skvělou zábavou a parádním využitím licence.

Recenze: Time’s Up Harry Potter
Time’s Up Harry Potter je téměř bezchybnou karetní zábavou pro všechny, kteří chtějí prověřit sebe a své přátele ze znalostí ze světa Bradavic. A těch známých musí být solidní skupinka, protože právě pak partie vynikne ve svých třech zdánlivě se opakujících kolech. Jenže jak se zadání opakují, zvyšují se také nároky na vypravěče a s tím i zajímavost. Krabička má skvělou znovuhratelnost, více obtížností slov a především hromadu zábavy. Time’s Up Harry Potter můžeme směle doporučit každému fandovi.
Klady:
+ tři kola se stejnými kartami
+ výtečná variabilita
+ napětí
+ náročnost pro obě strany
+ nároky na paměť
+ všichni musí neustále poslouchat
Zápory:
= může být trochu delší, když je třeba více kol
4.3
Prozkoumávejte dál
Recenze: Double Donkey – oslí dvojníci