Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Wakanda – kdo ovládne totemy

wakanda-01

Když se staví totem, všichni musí spolupracovat. Každý nový kámen musí sedět na tom pravém místě. Zkušený kameník jej musí přitesat, ale nakonec pouze náčelník může rozhodnout, kdy už je čas přestat stavět a nasadit nahoru kmenový znak. Teprve pak je totem opravdu náš..

Tak to alespoň vidí Charles Chevallier v deskové hře Wakanda. Tu na trh uvedla společnost Blue Orange v roce 2014. Všechny ty totemy a stavby by tu ale nebyly, kdyby nebylo ilustrací Loica Billiau.

Malá krabička nám už na víku ukazuje výjev, který hraničí s magií. Právě tu totemy nakonec vyzařují, protože každý z kamenů má na sobě vytesaný nějaký znak. A jejich kombinace je tím, o co vlastně všem kmenům jde.

wakanda-06

A půjde o to i nám, jak záhy zjistíme. Hlavní komponentou a lákadlem uvnitř jsou totiž kameny, ze kterých i my budeme stavět totemy. Je jich 21 a všechny se hravě schovají do látkového pytlíku, který je součástí balení.

Ale to není všechno, co vysvobodíme z krabice z tvrdého kartonu. Její víko není snadné odklopit, takže budeme za každou další odměnu rádi. Tady už je jen jedna – jsou to základní destičky, jichž je osm a mají na sobě natištěné podmínky pro jednotlivé totemy. Pouze při jejich splnění přinesou stavby kmenu nějaké bonusové body.

Na začátku partie tak hráči položí mezi sebe do středu stolu tři destičky. Další trojici natočí stranou, aby bylo jasné, že tato staveniště ještě nelze použít. Zbývající dva dílky jsou odloženy zpět do krabice. Protivníci si teď vyberou jeden z kmenů – buď ten s modrými křídly, nebo s červeným čírem na helmě a od něj dostane celkem tři ukončovací dílky totemu. Všechny stavební kameny je třeba nasypat do pytlíku a zamíchat.

wakanda-08

Partie pak probíhá tak, že se hráči střídají v tahání jedné části totemu ze zakrytého pytlíku. Tento dílek může buď okamžitě použít na libovolném aktivním staveništi (buď k zahájení nového totemu nebo k zvětšení stávajícího) nebo si jej nechat na později. Tato taktická varianta s sebou ale nese cenu, protože v tu chvíli musí hráč označit jeden z totemů jako svůj a tím jej ukončit.

To je samo o sobě mnohem těžší taktické rozhodnutí, protože každý totem přináší body v závislosti na kontrolovaných staveništích a symbolech, které jsou na jeho stavebních kamenech. Za obsazenou a dokončenou pozici tak hráč otočí nový z dílků v zásobě až do chvíle, kdy je postaveno všech šest totemů.

Nastává čas bodování. Každý hráč oboduje všechny svoje totemy podle podmínek, které mu přináší staveniště. Zvláštní je, že podmínky z jednoho místa se vztahují na všechny tři majestátné stavby, které jsou pod hráčovou kontrolou. Pouze po součtu všech nasbíraných bodů je jasné, kdo se stal opravdovým stavitelem totemů.

wakanda-10

Asi jsme zatím dostatečně nezdůraznili, že Wakanda je hra určená jen a právě pro dva protivníky, kteří si sednou proti sobě. Totemy rostou a oni se snaží odhadnout ten správný čas, kdy jej ukončit a nedat soupeři zdarma vysokou stavbu.

Jenže on ani vysoký totem nemusí nutně znamenat vítězství. Právě od toho tu jsou dynamické bodovací podmínky. Hráč tak může velmi dobře sledovat svoji vlastní taktiku a soupeřovy totemy, o které nestojí, záměrně kazit nepotřebnými symboly.

Je to takový velmi důmyslný souboj dvou protivníků, kteří si nic nedarují. A současně také souboj nervů. A právě v tom se skrývá odpověď na otázku, jestli vás bude partie Wakandy bavit. Ono se v ní zdánlivě nic neděje, ale právě proto musíte být neustále ve střehu. Především proto, že celý souboj trvá maximálně patnáct minut a velmi často je konec ještě dříve.

wakanda-12

Hra má velmi lákavé zpracování. Díky němu vypadá velmi pěkně. Právě to dělá z Wakandy o trochu víc, než by nakonec byla. Celkový dojem tak je dobrý, a pokud holdujete hrám pro dva soupeře, pak byste si v pravidelném stavění totemů mohli snadno nalézt zálibu.

<br><br>

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorCharles Chevallier
IlustraceLoïc Billiau
VydavatelBlue Orange (EU), Blue Orange Games, HUCH!
Rok vydání2014
Počet hráčů2 - 2
Herní doba15
Minimální věk8 and up
Jazyková závislostNo necessary in-game text
(4 voters)
MechanismyPush Your Luck, Set Collection
RozšířeníWakanda: Three Little Coyotes
RodinaPlayers: Two-Player Only Games, Series: Europe Collection (Blue Orange Games)

Více o hře.

Recenze: Wakanda – kdo ovládne totemy
Wakanda je napínavým soubojem pro dva hráče. Rostou v něm totemy, ale pouze ten, kdo správně načasuje svoje jednání, si může stavbu urvat pro sebe. Hráči se musí přizpůsobit měnícím se bodovacím podmínkám a správně stavět dílky totemů na sebe. To všechno trvá dostatečně krátkou dobu, aby hra udržela napětí. A ačkoliv nenabízí nic výjimečného a jedinečného, umí pobavit a ještě pěkně vypadá. Právě proto je Wakanda příjemnou hrou pro dva.
Klady:

+ zpracování
+ zajímavá taktická hra pro dva
+ variabilní bodovací podmínky
+ napětí ze správného načasování
+ rychlá herní doba
Zápory:

- ničím nevyniká
3
Prozkoumávejte dál
Recenze Mlsné kočky