Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Draftuj – sestavte si svůj hokejový tým

draftuj-02

Je podzim a veškerý ten ledový kolotoč začíná nanovo. Týmy se musí vyrovnat s hráči, kteří se přestěhovali do jiného města za lepšími podmínkami nebo platem. Nastává čas, aby si trenéři vybrali z volných hráčů. Ale nestačí být pouze bohatý, musíte být také nejrychlejší.

Na rychlost klade důraz i nová karetní hra Draftuj, kterou vytvořili ve firmě Bonaparte. Jedná se o novinku pro rok 2015, ale zatímco její autor je neznámý (respektive jedná se nejspíš o kolektiv autorů pod vedením Martina Trika), jsou tu jasné jiné věci. Především to, že hra má licenci Tipsport Extraligy ledního hokeje.

To je zřejmé už z log, která na vás koukají z horní strany krabice. Ta nabízí na víku povedený paradox, ve kterém se lední kluziště i s halou ukrývá v jednom kotouči. Uvnitř krabice pak už jsou jen karty (konkrétně 56 kusů) a v druhé přihrádce pak sedmička kulatých žetonů. Každý z nich má na sobě čtyři loga extraligových týmů. To jednotlivé karty představují (až na tři popisující pravidla) samotné hokejisty – po čtyřech z každého týmu. Je tu vždy jeden brankář, obránce a dva útočníci. Každý z mužů tu má nějakou svoji fotku.

draftuj-06

 

Na začátku partie hráči vezmou sedm zmíněných žetonů a vytvoří z nich kruh. Vedle něj položí zamíchaný balíček karet. Každé kolo pak začne tím, že jeden z hráčů vezme horní kartu z hromádky a odhalí ji položením do středu kruhu.

Všichni hráči v tu chvíli mají stejný úkol – najít ten správný žeton s logem týmu, do kterého hráč patří. Samotné karty hokejistů mají název týmu uvedený v pravém horním rohu. První, komu se to podaří, získává kartu hráče jen a jen pro sebe. Žeton vrátí okamžitě zpět na původní místo (ostatní si jej mohou prohlédnout, aby si zapamatovali, které týmy na něm jsou vyobrazeny).

Lov na žetony pokračuje tak dlouho, dokud není celá zásoba karet vyčerpaná. Jednotliví hráči tak mají pod svým velením všechny extraligové týmy, ačkoliv trochu rozdělené. Jenže právě jejich kompletace zaručuje bonus na konci, kdy nastane čas na bodování. Každý z hokejistů má hodnotu jednoho bodu, pokud nemá po svém boku všechny tři spoluhráče ze svého týmu. Když se hráči podaří nasbírat kompletní tým, dostane za něj rovnou osm bodů. Hráč s nejvyšším bodovým součtem se stává vítězem.

draftuj-07

Draftuj je další z řady reflexních her. Tentokrát si o ni obohatila svoje portfolio firma Bonaparte a drží se sloganu „každá firma s hrami by měla mít svoji postřehovou hru“. A protože si přesycení trhu byli vydavatelé vědomí, vsadili na známou licenci.

A právě ta má potenciál nalákat i hráče, kteří by jinak asi žádnou novou karetní hru nezkusili. Už samotné kartičky jsou lákadlem, kterému možná spousta dětí a dospívajících neodolá. Mít obrázek svého oblíbeného hokejisty přímo ve hře a moci o něj dokonce soupeřit, to je super věc. Je dobře, že v krabičce mají zastoupení rovnou všechny týmy, takže se žádný fanoušek nemůže cítit špatně.

Hra je dynamická a rychlá, protože vlastně nejde o nic jiného, než plácnutí rukou na správný žeton. Ostatní ale mohou dále hledat, protože nikdy není jisté, jestli soupeři už drží správné logo.

draftuj-14

Pravidla na kartách naznačují, že by žetony hráči neměli vracet zpět okamžitě, ale až všechny. V tu chvíli ale nastane situace, kdy se objeví na stole karta hráče, který už je na jednom z žetonů v držení hráče. To tedy nedává smysl, proto jsme v pravidlech popsali logičtější způsob, kdy se žetony vrací zpět a hráči tedy musí dávat důraz čistě na svoji paměť. Čtyřiadvacet týmů je stejně dost a během partie uděláte dostatek chyb, aniž by se rozložení žetonů měnilo. Navíc takto má hra daleko menší vliv náhody.

Hra je poměrně náročná na paměť i rychlost. Novou kartu z balíčku by měl otáčet vždy ten, kdo vyhrál předchozí kolo. Ale ani to pravidla nezdůrazňují, ačkoliv jinak bude stále otáčející hráč značně v nevýhodě.

Karet je poměrně dost, což má za následek překvapivou délku partie někdy i přesahující třicet minut. To je bohužel na takto jednoduchou reflexní hru až příliš. Ke konci se už začíná táhnout. Proto není špatné vybrat do partie jen některé týmy.

draftuj-17

Bodování je jednoduché, ale při tom není pouze o jednotlivých kartách. Všichni se musí snažit střádat hráče z konkrétních týmů, protože náhodným sestavováním se dá vyhrát jen se štěstím. Hra jinak ale tolik o štěstí není, protože žetony jsou během chvilky odhaleny všechny, a pak už to je všechno jen a jen o paměti.

Draftuj je postřehová hra, která má nedostatky především v pravidlech. Ty jsou zbytečně stručná a neobsahují některé informace. Jinak potěší určitě fanoušky hokeje, protože přes delší herní dobu je samotný princip jednoduchý a osvědčený.

Recenze: Draftuj – sestavte si svůj hokejový tým
Draftuj je hra, která používá klasický důraz na reflex po odhalení karty spojený s důrazem na paměť. Hráči musí vždy chytit žeton, na kterém se nachází tým právě odhaleného hokejisty. Tím lze získat jednu kartu za druhou a třeba i celý tým za bonusové body. Některá pravidla ale bohužel nejsou dostatečně dořešeny na kartách, které je popisují. Navíc hra není zrovna nejrychlejší a konec partie už je natahovaný. Draftuj je ale i přes zmíněné nedostatky dobrým dárkem pro fanoušky hokeje.
Klady:

+ téma
+ postřehová hra pobaví
+ zaujme i nehráče
Zápory:

- chybějící detaily v pravidlech
- nic originálního
- příliš dlouhá partie
2.5
Prozkoumávejte dál
Recenze hračky: Janod Moje magnetická zahrádka