Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: The Game. Hra: Odhazuj, dokud můžeš!

the-game-01

Malá krabička s 98+4 kartami a strašidelným smrtelným designem, která zdaleka není tak děsivá, jak by se mohlo zdát a skutečností je, že s těmi 98 čísly od 2 do 99 se skutečně neuděje nic  překvapivějšího, než se od číslic může čekat. Do toho trošku zavádějící název hry a máme zde prazvláštně převlečenou párty kooperativní hru, která vás však příjemně překvapí.

Mladý německý autor Steffen Benndorf přichází na trh s druhou malou krabičkou a opět s hitovkou. Tentokrát nebudeme házet kostkami jako ve hře Qwix, ale házet kartami. Obě tyto kapesní krabičky má v ČR na svědomí MINDOK a skutečností je, že při obou hrách dostanete za málo peněz dost muziky a hráče, kteří hledají rychlou zábavu, jednoduchá pravidla a především oddych určitě nečeká zklamání.

Informace o hře s trochou zavádějícím názvem „The Game, hraj, dokud můžeš“ se na webu skutečně nehledají snadno, pojem „the game“ je skutečně moc obšírný. Autor možná tak dlouho nemohl najít název pro hru s čísly od jedné do sta, že nakonec zvolil název takový, který se na první pohled zdá, že by měl být Mekkou či základním kamenem všech dalších deskovek. Druhý zavádějící fakt je červeno černý design smrtky, jakoby karty pocházely z krypty či počítačové hry „Diablo“. Jaká je souvislost s odhazováním karet vzestupně či sestupně, tomu zůstává rozum stát.

the-game-09

Pokud se vám ale podaří oprostit od těchto nesrovnalostí a hru, kde přikládáte karty s čísly, zkusíte s co největším počtem hráčů, čeká vás bezesporu dobrá zábava a napětí. The Game je kooperativní karetní hra s čísly a lze také samozřejmě zmínit obdobné projekty např. „6 bere“ či „Hanabi“, která se stala v roce 2013 stala v Německou hrou roku. Při srovnání s ohňostroji v Hanabi, kde vidíte všechny karty kromě svých, a vaše mozkové závity se roztáčí, se zdá, že The Game ani nemá cenu zkoušet. Opak je pravdou, Hanabi jsem brzy poslal dál, hru The Game si milerád ponechám na různé budoucí příležitosti. Zábavy, napětí a pocit, že chcete hrát znovu a znovu má těchto 100 čísel překvapivě mnohem více, než lze očekávat.

Pravidla jsou jasná a jednoduchá. Odhazujete karet z ruky a to buďto na jeden ze dvou balíčků vzestupně, nebo stejně tak sestupně. Cílem je postupně odhodit všech 98 karet. Pokud se vám všem hráčům podaří karet zbavit dříve, než vaše balíčky dosáhnou opačného pólu (tedy např. u vzestupné řady až do 99), všichni vítězíte. Pozor v této jednoduchosti je ještě jedna drobná finta, pokud je vaše karta přesně o 10 vyšší (v případě, že ji použijete v sestupném balíku) či 10 nižší u vzestupného balíku, můžete pravidlo povinnosti pořadí porušit a tedy o 10 čísel skočit zpět. Sem tam lze tedy dokonce trochu zakombit.

the-game-07

Celkově však moc taktizování nečekejte, hra je skutečně tak náhodná jak se zdá, legrace však nastává ve více hráčích a vzájemné komunikaci, kdy si pouze naznačujete, kdo má do potřebných řad lepší karty. Někdy vašim spoluhráčům, kteří jsou před vámi prostě nezbývá nic jiného, než v balíčku skočit i o 20 čísel a tak všichni, kteří měli vhodnější karty, musí čekat na lepší příležitost. Nejvíce napětí samozřejmě přichází v závěru, zda hru dotáhnete do úspěšného konce či ne.

Průběh hry se řítí a zároveň je třeba někdy se pozastavit, zapřemýšlet a komunikovat. Všichni máte srdečnou radost, pokud někdo například sníží řadu čísel fintou o deset či umístí pěkně navazující řadu. Hra vám nezabere více jak 20 minut a je skutečně lepší než sám či ve dvou, hrát ve více lidech, kdy vaše společná radost či neštěstí bude společně sdílená. Stále však musíte dávat pozor na jazyk, protože přesná čísla ve vaší ruce se prozrazovat nesmí. Pokud hru porazíte a přijdete na základní principy, žádný problém. Odeberete si z karet na ruce či si dáte povinnost, místo 2 povinně zahraných karet ve svém kole, že musíte hrát tři čísla, tím pádem samozřejmě vaše skoky mezi čísly budou větší.

the-game-06

Celkově se jedná o překvapivě dobrou zábavu, která funguje ve všech případech. Hraj, dokud můžeš a jakmile dohraješ, zamíchej balík a zkus hru porazit znovu. Klíčové samozřejmě je, jak dobře karty s čísly přijdou. Zkuste se hry nebát a nenechte se odradit názvem a vizáží, odhazování karet vás bude bavit a hru si s přáteli skutečně užijete. Jak se říká, v jednoduchosti je síla a v těchto kartách s čísly od 2 do 99 se to skutečně potvrdilo. Zábava zaručena.

<br><br>

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorSteffen Benndorf
IlustraceOliver Freudenreich, Sandra Freudenreich, Jason D. Kingsley, Kwanchai Moriya
VydavatelNürnberger-Spielkarten-Verlag, Pandasaurus Games, Arclight Games, DV Games, FoxGames, Fractal Juegos, Game Factory, IDW Games, MINDOK, Morapiaf, Oya, Popcorn Games, Pravi Junak, Swan Panasia Co., Ltd., Vennerød Forlag AS, White Goblin Games, YellowBOX
Rok vydání2015
Počet hráčů1 - 5
Herní doba20
Minimální věk8 and up
Jazyková závislostNo necessary in-game text
(36 voters)
KategorieCard Game, Number
MechanismyCommunication Limits, Cooperative Game, Hand Management, Solo / Solitaire Game
RozšířeníThe Game on Fire
RodinaGame: The Game, Players: Games with Solitaire Rules, Series: Nature Line (Nürnberger-Spielkarten-Verlag), Series: NSV Middys (Nürnberger Spielkartenverlag)
Alternativní názvyThe Game: Are you ready to play The Game?, The Game: Édition haute en couleur, The Game: Hraj, dokud můžeš!, The Game: Juega... ¡mientras puedas!, The Game: le Jeu n'est pas votre ami!, The Game: Speel...zolang je kunt!, The Game: Spiel...so lange du kannst!, ザ・ゲーム 完全日本語版, 더 게임

Více o hře.

Prozkoumávejte dál
Recenze: iKnow All In – všichni sází na všechny