Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Kniha Šifry a hry s nimi

Dnes trochu vybočíme v recenzích mimo obor deskových her a podíváme se společně do přírody. Tam se totiž odehrává spousta kolektivních her, které jsou dnes stále více populární a vznikají každým rokem nové a nové.

Záměrem knihy Šifry a hry s nimi od autorů Tomáše Hanžla, Radka Pelánka a Ondřeje Výborného je nejen seznámit všechny zájemce s tím, jak takové soutěže probíhají, ale také rozšířit povědomí čtenářů o jejich organizaci. Autoři jsou absolventy Fakulty informatiky Masarykovy Univerzity a organizátory šifrovacích her pro děti a dospělé.

Celá kniha má 198 stran a zahajuje ji historie šifer, v níž se dozvíte o slavném šifrovacím stroji Enigma a dalších šifrách používaných za světových válek, ale popis sahá mnohem hlouběji do historie. Tam si přečtete zajímavosti o šifrách Marie Stuartovny, které posílala z vězení a za něž byla usvědčena ze spiknutí.

Dozvíte se výčet základních šifrovacích soutěží, počínaje hrou TMOU, nebo například dalšími soutěžemi Exit, Sendvič nebo Bedna. Celá kniha čerpá ze zkušeností autorů právě s organizací těchto soutěží a právě proto nabízí velmi zajímavý a čtivý materiál.

Na základě Šifry a hry s nimi by měl být čtenář schopen vytvořit nějaké vlastní šifry a pomocí nich také svoji vlastní malou šifrovací soutěž pro kamarády nebo třeba na tábor.

Protože se jedná o luštění šifer ve volné přírodě, zaměřuje se kniha na hádanky luštitelné s pomocí tužky a papíru. Ve vysvětlování postupně projde od základních substitucí, přes grafické šifry až po transpozice.

Veškeré popisy a vysvětlivky jsou názorné a lze podle nich snadno pochopit princip. Většinou jsou doprovázeny obrázky a příklady tak, aby vše bylo jasné.

Potenciálním hráčům dává kniha ve své druhé polovině cenné rady pro luštění hádanek v terénu a poskytuje mnohé názorné příklady z minulých ročníků uvedených soutěží.

Na závěr pak autoři všechny čtenáře otestují v příkladech, kterých je celkem úctyhodných 119. V následující části naleznete nápovědy k jednotlivým hádankám, které jsou často k dispozici i při samotných hrách, ať už za určitou cenu nebo jako odměna za předchozí úspěšně splněný úkol. Samozřejmostí je i samotný klíč řešení, který celou knihu uzavírá.

Kniha je určena hned několika cílovým skupinám. V první řadě se jedná o nové zájemce o šifry a vše kolem nich. Pro ně nabídne zajímavý vstup do tohoto světa a vysvětlí jim základní principy. V druhé řadě pak může sloužit jako zdroj inspirace při tvorbě podobných her a hádanek. Plní tak přesně svůj úkol a pro mnohé zájemce může být přesně tím pravým.

Cena: 249 korun
Hodnocení knihy: 75%
Kniha má specifické zaměření a je určena především začínajícím pořadatelům šifrovacích soutěží a vedoucím táborů. Může přinést zajímavé znalosti i fanouškům šifer jako takových, protože se zabývá nejen tvorbou šifrovacích her, ale také jejich analýzou

KOUPIT KNIHU

Recenze: Kniha Šifry a hry s nimi
Klady:
Zápory:
Prozkoumávejte dál
Recenze: Bandido – útěk z vězení