Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Ovce Boj o pastviny – trk sem, trk tam

ovce-boj-o-pastviny-20

Každá taková pastvina uživí pouze několik malých chundelatých oveček. Jenže farmář jich má mnohem víc. Včera přivezl na korbě nové stádo a ovečky z něj se hned připojily a vyběhly na pastvu. Jenže původní obyvatelé je mezi sebou nechtějí. Je čas na válku ovcí!

Bitva ovcí se bude týkat úzce i nás, protože na českém trhu vyšla nová desková hra Ovce: Boj o pastviny. Jedná se o novinku ze stáje (doslova) společnosti Blue Orange, kterou si pro překlad do češtiny vybrali ve firmě REXhry. Autorem této novinky je Francesco Rotta a ilustrace vypracovala Andrea Femerstrand. Hra poprvé vyšla už v roce 2010 pod názvem Splits, o tři roky později se přejmenovala na Battle Sheep.

Veselé ovečky hopsají a lezou jedna druhé na záda v bojové náladě. Uvnitř na nás ale nečeká nějaká velká záplava komponent, jen to nezbytně nutné, co patří k boji na louce. Tím máme na mysli celkem šestnáct velkých dílků pastviny (každý se skládá ze čtyř šestiúhelníkových políček), ale především sadu čtyřiašedesáti velkých plastových zelených žetonů. Na jejich horní straně je nakreslená ovce nesoucí bojové barvy jedné ze čtyř stran. Podle zbarvení je můžeme rozdělit na čtyři stejně velké skupinky po šestnácti exemplářích.

ovce-boj-o-pastviny-08

Z počtů je jasné, že síly jsou vyrovnané a válka ovcí tak bude také. Na začátku partie hráči dostanou každý čtyři dílky pastviny a postupně z nich sestaví mapku. Ta může tak vypadat pokaždé trochu jinak, protože propojení desek závisí pouze na samotných ovčích generálech. Každý dostane svoji armádu v podobě šestnácti žetonů ovcí. Z nich vytvoří hráči každý jednu velkou pyramidu, kterou může položit na libovolnou okrajovou pozici pastviny.

Od té chvíle se budou hráči střídat na tahu, ve kterém vždy rozdělí jedno ze svých stád. Na začátku partie má každý pouze jedno takové seskupení ovcí. Může se ale vždy svobodně rozhodnout, kolik oveček nechá na výchozí pozici a kolik jich přesune na nové políčko. Migrující ovce lze posouvat pouze v rovné linii a při tom není povoleno zastavit jen tak ledaskde.

Nově vytvořená skupinka může skončit pohyb pouze, když se zarazí o stádo jiných chundeláčů nebo o kraj plánu. Obvykle i tak má hráč na výběr hned několik pozic, kam může svoje čtyřnohé bojovníky poslat. Partie pokračuje střídáním hráčů, rozdělováním skupinek ovcí a jejich přesunem. Když je některé stádo obklopeno figurkami (žetony), už nemůže dál do boje zasáhnout. Souboj končí, když jsou zablokované všechny ovce. Nastává čas vyhodnotit, kdo boj o pastviny vyhrál. Vítězem se stane hráč, jehož ovce okupují nejvíce pozic. V případě remízy pak rozhoduje největší spojité stádo.

ovce-boj-o-pastviny-11

Ovce: Boj o pastviny je čistě poziční a velmi jednoduchá hra, která staví na nenáročných pravidlech a přístupnosti pro všechny. A s tím rozhodně uspěje u svých cílových skupin, tedy u rodin, dětí a méně náročných dalších skupinek hráčů. Pro děti to je určitě výborný adept na zábavu a to už od sedmi let, protože zde nejsou třeba žádné zásadní dovednosti, které by už v tom věku neměly.

Hra je velice dynamická, protože tahy nemají dlouhého trvání. Každý hráč pouze vybere jedno stádo ovcí, rozdělí jej a posune. Všichni jsou tak neustále součástí hry. Ale efekt je tu ještě jeden – celá partie se vejde do jedné fotbalové (či hokejové) přestávky, takže trvá obvykle do patnácti minut. A takové číslo vždy potěší, pokud není na úkor zábavy.

A to tady rozhodně není, protože právě ta rychlost hráčům dodává chuť na více partií. Posouvání ovcí je samo o sobě jednoduché, ale zvolit správný počet a směr je vždy pouze na hráčích. Jednoduché volby vedou ale k taktickým následkům. Ve hře není žádná náhoda a všechno tak závisí na schopnostech samotných hráčů.

ovce-boj-o-pastviny-13

Hra je jednoznačně lepší ve vyšších počtech, nejlépe pak ve čtyřech. Ve dvou si naopak hráči tolik neužijí bitvu o rozprchnutí oveček. Tady jde především o vytvoření co největšího stáda pohromadě, ale partii chybí ten přetlak figurek.

Hra je moc pěkně zpracovaná. Nabízí roztomilé ilustrace, pevné kartony a jasně sepsaná pravidla. Pokud ale máte citlivé (čti suché) konečky prstů na určité druhy plastů jako já, pak si dotyky s těmito žetony možná neužijete. Místo toho na vás čeká mráz běhající po zádech. Ovšem to je naprosto individuální, přičemž zpracování celkové je opravdu parádní.

ovce-boj-o-pastviny-17

Ovce: Boj o pastviny je elegantní a zábavnou hrou, která sice nenabízí nějaké složité zážitky, ale v té jednoduchosti určitě vyniká. Hra se tak stane velmi snadno hitem v rodinách, které si užijí s chutí poziční bitvu oveček. Ovce: Boj o pastviny tak srdečně doporučujeme, pokud hledáte fajn stolní zábavu.

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorFrancesco Rotta
IlustraceAndrea Femerstrand
VydavatelBlue Orange (EU), Blue Orange Games, Jactalea, Arclight Games, FoxGames, Gambit (Гамбіт), Geoni, GoKids 玩樂小子, HUCH!, Korea Boardgames, Lanlalen, Lautapelit.fi, Lelekan, Lúdilo, REXhry
Rok vydání2010
Počet hráčů2 - 4
Herní doba15
Minimální věk7 and up
Jazyková závislostNo necessary in-game text
(19 voters)
KategorieAbstract Strategy, Animals
MechanismyEnclosure, Grid Movement, Hexagon Grid, Modular Board
RodinaAnimals: Sheep, Category: Combinatorial, Components: 3-Dimensional (3D), Digital Implementations: Board Game Arena, Digital Implementations: Boiteajeux, Digital Implementations: VASSAL, Series: Europe Collection (Blue Orange Games), Theme: Animal Battles
Alternativní názvyBatalla de Ovejas, Battle Sheep สมรภูมิเจ้าขนปุย, Ovce: Boj o pastviny, Owce na wypasie, Splits, Voll Schaf, Бойові Вівці, מלחמת הכבשים, それはオレの牧場だ!, 배틀 쉽

Více o hře.

Recenze: Ovce Boj o pastviny – trk sem, trk tam
Ovce: Boj o pastviny nás pozve na zelené louky, kde proti sobě bojují skupinky ovcí. Každá armáda se snaží zabrat pro svoji stranu co nejvíce území, ale jejich čety se mohou vždy pouze půlit. Tím se pastviny postupně zaplňují, jak si hráči rychle střídají tahy. Hra je velmi dynamická, zábavná a opravdu pěkně zpracovaná. Ovce: Boj o pastviny je výbornou volbou pro rodiny, ale i pro další zájemce.
Klady:

+ rychlá herní doba
+ dynamické tahy
+ více pohybů v kole na výběr
+ i pro děti
+ parádní zpracování
Zápory:

- nic
4
Prozkoumávejte dál
Recenze: Kouzelné čtení Když roboti brebentí