Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Kapky rosy – hraní po ránu

kapky-rosy-01

Procházeli jste se někdy bosí loukou nad ránem, sotva se sluníčko dotklo horizontu? Pokud ne, měli byste to rychle napravit. Ačkoliv ani to není nutností pro zahrání dětské hry Kapky rosy, kterou si pro nás připravila už v roce 2007 firma Piatnik a autory je Michael Kohner Corp.

Hra se nachází ve velké růžové krabičce, na které vidíme veselé děti a před nimi rozloženou hru. O to více ji budete chtít také rozložit a vyzkoušet. Stačí jen otevřít krabici a uvnitř najdete několik velkých plastových součástek. Z nich hráči společnými silami vytvoří kopretinu s jednou velkou zelenou hrací základnou a čtyřmi nasazovacími lístky. Uprostřed na stonku a kovové pružině je umístěn květ kopretiny.

Celý komplet hráči postaví do středu stolu tak, aby každý měl před sebou jednu misku. Ze zamíchaného balíčku pak jednotliví soupeři dostanou po čtyřech kartách a do své misky nasype deset kuliček.

kapky-rosy-03

 

Hráč na tahu si vybere jednu z karet a vyloží ji. Taková karta mu může umožnit buď položit, nebo si naopak vzít kuličku z kopretiny. Konkrétní počet kuliček, kterých se to týká, je vyobrazen přímo na kartě. Hráč si tedy sám určí, kterou akci chce dělat. Všichni účastníci se přikládáním a odstraňováním kapek rosy z kopretiny snaží udržet rovnováhu. Jakmile se kopretina převáží na jakoukoliv stranu, musí si hráč na tahu (tedy ten, který její naklonění položením nebo odebráním kuličky způsobil) vzít všechny kapky, které se neudržely na rostlině a spadly dolů.

Počet karet není omezující, protože jakmile všem jejich startovní sada čtyř karet dojde, zamíchají hromádku odehraných karet a pokračují dál. Cílem hry je položit všechny svoje kapky na kopretinu. Ten, komu se podaří jako prvnímu vyprázdnit svoji zelenou přihrádku, se stává vítězem partie.

kapky-rosy-12

Kapky rosy jsou tedy čistě o tom, jak naučit děti rovnováze a motorické šikovnosti. A ono to stačí, protože hlavním základem je obrovská plastová květina. Díky tomu hra baví především děvčata, která u ní ráda stráví i delší dobu.

 

Hra je současně ale i taktická, protože hráči mají v ruce hned několik karet, které postupně používají a mohou tak vybírat podle situace ty více či méně odvážné. Hráči ale potřebují také dávku štěstí, protože karty jsou mezi účastníky rozdávané náhodně. Někdo tak může dostat pouze přikládací karty, což obvykle znamená velké problémy.

kapky-rosy-13

Partie může, ale také nemusí být rychlá. Záleží hlavně na šikovnosti hráčů, protože když kuličky neustále padají, může se to všechno zdát dost nekonečné. Hráči tedy potřebují pevnou ruku a dobrý odhad. A to u dětí není úplně samozřejmé. S každou hrou se ale zlepšují a s tím se dokonale trénují.

 

Z hlediska dojmu ani nezáleží na tom, jestli se partie účastní dva, tři nebo čtyři soupeři. Kuličky přibývají stejným tempem, jen do hry se dostanete častěji. Zábava je to ale pokaždé. A pokud se všechno podaří, pak to celé trvá nějakých patnáct minut od začátku do konce.

kapky-rosy-16

Kapky rosy jsou čistě dětskou zábavou, která nemá dospělým co říct. Je to hra o rovnováze, pevné ruce a šikovnosti. Děti přesně tyto schopnosti potřebují, a proto i rodiče budou mít radost. Samozřejmě náplní je pouze přikládání kuliček, což nemusí vypadat jako dost. Ale pokud se děti chtějí na chvilku zabavit, pak to stačí. Jen pozor na kuličky vzhledem k doporučenému věku od pěti let. I když Kapky rosy nejsou skvělé, zůstávají i tak fajn.

Recenze: Kapky rosy – hraní po ránu
Kapky rosy jsou hra, ve které pokládáte kuličky na lístky kopretiny. Při tom se hráči snaží, aby se jim květina nepřevážila. Jakmile kapky spadnou, musí si je vzít zpět k sobě. Právě díky tomu se partie mohou protáhnout, pokud to hráčům nejde. V každém tahu mají hráči na výběr z několika karet, ale přesto je to všechno dost náhodné. Kapky rosy nezklamou a dostojí svému prvnímu dojmu.
Klady:

+ trénuje šikovnost
+ kvalitní zpracování
+ výběr z karet
Zápory:

- náhoda
- jen pokládání kuliček
- dospělé nepobaví
- může se protáhnout (záleží na šikovnosti)
0
Prozkoumávejte dál
Recenze: Hlavně klid! aneb hraní na nervy