Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Gang Rush Breakout – válka na mostě

gang-rush-breakout-01

Určitě znáte všechny ty gangsterky, ve kterých lupiči v napínavé honičce utíkají před policií. Tentokrát ale budou v cestě k úspěchu stát hrdinům další gangy, kterým jde o to samé. Dostat se v pořádku přes most a dovézt co nejvíc uloupených financí svému šéfovi do úkrytu. Pro toho nejlepšího zloděje je připravena odměna v podobě pozice pobočníka.

A jeden takový most uvítá i všechny hráče, kteří si pořídí deskovou hru Gang Rush Breakout, kterou si pro nás připravila dvojice autorů Galladur a Henri Pym. Každý přispěl svojí částí – první jmenovaný myšlenkou, kterou pak druhý v pořadí zpracoval do podoby této hry. A celý výtvor si vzala do parády společnost Ankama. Grafiku zpracoval Rémi Farjaud a hra je novinkou pro rok 2017.

Krabička je sice čtvercová, ale svými rozměry se neřadí k těm klasickým větším hrám. Naopak si razí svoji cestu a je tedy o kapku menší a lepší k přenášení. Na víku vidíme pořádně výbušnou akci, ve které auta létají vzduchem a zásobníky jsou vyprazdňované jako na běžícím pásu. Ale hra rozhodně nezklame ani pod víkem. V první řadě je tu herní plán, který tvoří na čtyři části přeložený most o šířce pěti jízdních pruhů. K němu ale patří také řada kartonových dílků, které z něj udělají opravdovou lahůdku pro oko. Hráči tak zkompletují svoje herní prostředí, ve kterém most jde opravdu do kopce a zase dolů. A tomu všemu vévodí velká železná (samozřejmě kartonová) konstrukce.

gang-rush-breakout-12

Ale příprava pokračuje i dále s dalšími komponentami. Před první partií totiž hráči z řady kartonů sestaví nákladní kontejnery, ale také skokánky a především kulaté ukazatele. Ty si hráči mezi sebe rozeberou, ale nejdříve si každý musí vybrat jeden z klasických starých gangsterských vozů. A právě ten určí barvu daného ukazatele, který umožní hráčům nejen sledovat rychlost jejich vozu, ale také poškození a symbolem naznačí speciální dovednost daného auta. Jejich figurky postaví na startovní čáru, tím určí své výchozí finance. Na závěr po stranách rozloží destičky bonusových žetonů i nebezpečí a sadu kostek.

Pořadí soupeřů určí v první řadě pořadí vozů na mostě. Kdo je více vepředu, bude začínat v hlavní fázi (v případě remízy rozhoduje pozice více vlevo). Kolo ale zahajuje pokládání překážek a tady mají výhodu naopak ti, kdo v aktuální chvíli zůstali pozadu. Hráči tak postupně mohou vybírat z nabídky pěti různých překážek a pokládat je na libovolnou pozici na mostě. Jediné omezení v pravidlech zní, že dva stejné dílky spolu nikdy nesmí sousedit.

Pak už se ale hráči společně přesunou do hlavní fáze, kterou budou procházet jeden za druhým tak, jak jsou jejich vozy umístěné. První na řadě vezme pět kostek a pokusí se získat z nich co nejvýhodnější sadu symbolů. Má k dispozici dvě možnosti přehození. Poté ikony už musí použít a v jejich důsledku v první řadě opraví nebo naopak poškodí svůj vůz. Podle toho natočí svůj ukazatel tak, aby v šesti otvorech ukazoval o jeden zelený puntík méně (více) než předtím.

gang-rush-breakout-03

Současně tato úroveň také odpovídá počtu stovek dolarů, které je vozidlo schopné uvézt. V důsledku symbolu tachometru ale může vozidlo také zrychlit a hráč tedy posune ručičku o jeden bodík doprava. Při poškození pak vytrousí bankovku na místo, kde právě stojí.

Právě tato rychlost určí, o kolik políček může přesunout hráč po plánu svoje vozidlo. Tyto bodíky lze použít k pohybu kupředu nebo do stran, to záleží pouze na samotném hráči. Jenže k samotné změně pruhu je třeba utratit nejen bod pohybu, ale také dva symboly zatáčení na kostkách. O pole kupředu pak stačí jen jeden bod. Vždy se ale při jízdě musí vyhýbat překážkám, které jim stojí v cestě. Ani zátarasy není možné prorazit.

Kromě toho má každý hráč k dispozici také zbraně a s nimi může vystřelit ve chvíli, kdy mu padne na kostce symbol revolveru. Kulka se pohybuje vždy pouze vpřed v jedné linii a dostřelí vždy na první vůz před střelcem v neomezené vzdálenosti. Gangster může vystřelit i vícekrát a zranit tak každého soupeře jedním bodem a tím mu ubrat také sto dolarů z kufru. Výstřel dokáže také zničit bariéru nebo donutit policii k úhybnému manévru.

gang-rush-breakout-13

Za svoje finance, které mají před sebou v podobě malých kartiček, si hráči také mohou nakoupit bonusy z nabídky. Za každou nevyužitou kostku pak inkasují nových sto dolarů. Příjem ale může přijít také z projetých pozic, kde se mohou povalovat mince vytroušené ostatními. Na silnici ale auta mohou také narážet do sebe nebo do překážek kolem. A v důsledku toho znovu ztrácí body a trousí kolem sebe dolary.

Mnohem zajímavější možnosti jsou ale speciální manévry, které mohou být reakcí na nečekané události. Ty dokáží auto zastavit nebo dokonce otočit. A pak se jim určitě bude hodit možnost přes ruční brzdu smykem znovu zrotovat vůz do správného směru. To ale stojí více symbolů volantu. Navíc zastavené auto může utratit finance a opravit se. Na trase na hráče mohou také čekat rampy, s jejichž pomocí řidiči skáčou. V důsledku dopadu mohou, ale také nemusí utržit nějaké poškození.

Partie končí poté, co jeden z vozů přejede cílovou linii a všichni ostatní hráči měli možnost ještě jednou posunout svá vozidla kupředu. Za pozici v závodě dostanou odměnu, ale ta samotná nemusí stačit k vítězství. Hráči si ji sečtou s financemi, které zůstaly v kufru jejich stroje. Teprve ten, kdo má financí nejvíce, se stává vítězem. To ale neplatí pro posledního závodníka, který si místo toho vysloužil od mafiánského bosse nepopulární jednosměrnou letenku na Aljašku.

gang-rush-breakout-04

Gang Rush Breakout je gangsterkou se vším všudy. Ale ne nějakou bezduchou střílečkou nebo bitvou plnou zrad. Je to čistokrevný závod plný střílení, honiček, policistů a peněz. Tak trochu ve stylu nějaké Mafie II. nebo podobné počítačové hry.

Téma je tentokrát zvolené opravdu výborně a dokonale sedí k celé hratelnosti. Partie není nějakým suchým a nezajímavým taktizováním, ale je plná neodhadnutelných momentů, zvratů a konfliktů s ostatními soupeři. To proto, že auta nezávodí jen tak na prázdné trase, ale kličkují mezi překážkami a se zmenšeným prostorem přichází také řada kolizí.

Most je vždy na začátku volným prostorem, který se plní teprve, jak partie postupuje. A tím jsou na první pohled jednotlivé partie od sebe odlišné. Nabídka překážek i bonusů se vždy liší a kostky zmiňovanou odlišnost dovršují. Zadní vozy mají na začátku kola vždy velkou zbraň v podobě bariér, kterým se musí jejich soupeři vyhnout nebo si prostřílet cestu skrz.

gang-rush-breakout-17

Právě tyto gangsterské možnosti jsou ale tím zásadním prvkem celé hratelnosti. Každý nezdar znamená ztrátu nějakých bankovek, které se pak jen tak povalují na mostě a čekají na to, kdo je jako první zvedne a přidá k dalším stovkám. A střelba patří k dennímu chlebu každého správného zločince, takže o kulky nebude určitě nouze.

Hráči jsou jasně nuceni do konfliktů, protože cílový bonus prostě nestačí. Vše ovšem řídí kostky a jejich úspěchy nebo naopak nezdary. Naštěstí není vše tak zlé, protože hráči mají možnost přehazovat své výsledky a tím si alespoň částečně přetvořit symboly k obrazu svému.

Je jasné, že partie vyžaduje více vozů na mostě. V minimálních třech tak není bitva zdaleka tak zajímavá. Čím více vozů, tím více překážek. Ale s tím také narůstá nepředvídatelnost, která může hru pro některé účastníky pokazit.

gang-rush-breakout-19

Co se na druhou stranu parádně podařilo je zpracování. Na stole vypadá hra fantasticky a nestojí za tím pouze figurky autíček, ale především celkové prostorové prostředí. A přesto tu máme jednu výtku, která je tak trochu zbytečná – bankovky jsou tak strašně malé a tenké, že manipulace s nimi je opravdu nepříjemná. Vzhledem k množství kartonového materiálu ve hře je až překvapivé, co vede produkci hry k zařazení takovéhoto nekompatibilního obsahu.

Gang Rush Breakout je velmi zajímavou gangsterkou. Hráči se utkají netradičně na mostě, v autech, se zbraněmi v rukou. Ale současně bojují nejen mezi sebou, ale také s náhodou nastraženou kostkami a především s mrňavými bankovkami, které jim znepříjemňují život. Ve třech není most zdaleka tak plný. Gang Rush Breakout je prostě fajn.

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorGalladur, Henri Pym
IlustraceRémi Farjaud
VydavatelAnkama, CMON Global Limited, Fabrika Igr, Last Level, One Moment Games
Rok vydání2017
Počet hráčů3 - 5
Herní doba45
Minimální věk10 and up
Jazyková závislostNo necessary in-game text
(1 voters)
KategorieDice, Mafia, Miniatures, Racing
MechanismyDice Rolling
Alternativní názvyФорсаж: Гонки мафии, 亡命駛徒

Více o hře.

Recenze: Gang Rush Breakout – válka na mostě
Gang Rush Breakout vás zavede mezi gangstery. A jako v každém správném filmu o mafii, i tady jsou v hlavní roli peníze. Na útěku se jich hráči snaží ztratit co nejméně, při tom být stále rychlí a vyhýbat se dobře překážkám. Mix závodění, kostek, střílení a umisťování nástrah dělá z této novinky velmi zajímavý počin, který sice kazí několik drobných problémů, ale celkově lze z velké části chválit. Svůj podíl na tom mají také variabilní žetony překážek a bonusů. Gang Rush Breakout nás prostě příjemně překvapil a pobavil.
Klady:

+ solidně variabilní
+ zajímavé bonusové žetony i překážky
+ překážky v cestě, které lze prostřelit
+ výborný celkový dojem ze zpracování
+ možnost skákat či házet hodiny
+ důraz na střelbu a vytrácení bankovek
Zápory:

- mrňavé bankovky
- náhoda s kostkami
- ve třech slabší
- s více hráči méně kontroly
4
Prozkoumávejte dál
Recenze: Kill the Unicorns – krysy s jedním rohem