Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: IQ Focus – neztrácejte pozornost!

iq-fokus-10

Soustřeď se! Všechno je to jenom na tobě! Přes okénko vidím jen střed celého obrazce, ale k řešení ho potřebuji celý. Voda v kajutě stoupá a zámek ne a ne povolit. Pod stresem člověk snadno dělá chyby, ale ty si já nemohu dovolit. Pravidla jsou jasně daná – všechny čtverečky musí zapadnout na své místo!

Nový hlavolam pro milovníky hledání řešení si připravil designér Raf Peeters. Jedná se o krabičku, která vyšla v roce 2016 pod záštitou společnosti SMART GAMES a do češtiny se dostává zásluhou firmy MindOK v kompletní české lokalizaci.

Ono už na krabičce je jasné, že není příliš co překládat. Základem všeho jsou samozřejmě dobře převedená pravidla pro luštění hlavolamů. V kartonové krabičce s ouškem pro zavěšení v obchodech se ukrývá plastová krabička s průhledným odklopným víkem. Přes něj hráči vidí devět prostředních čtverečků z celkové plochy devět sloupců krát pět řad. A ty jsou zaplněné řadou dílků. Každý takový blok se skládá z několika různobarevných čtverečků a dohromady zaplní přesně prostor herního plánu.

iq-fokus-03

Na začátku každého pokusu o řešení si hráč musí vybrat jedno ze sto dvaceti zadání, které jsou rozdělené do pětice obtížností od nejjednoduššího starteru až po nejnáročnějšího wizarda. V něm uvidí luštitel pokaždé náhled na výsledné rozložení pouze přes středové okénko. To mu pouze naznačuje, jaké by mohlo být finální rozložení všech bloků. Je ale právě na hráči, aby objevil tu jedinou a správnou odpověď. Řešení.

A takové hledání je vždy otázkou dobrého odhadu, přesného oka a především štěstí. Hráč prostě točí jedním dílkem za druhým a snaží se pro něj najít vhodné místo. Jenže čtverečků stejné barvy je na kostičkách spousta a najít ten správný, který padne do daného místa, není vůbec nic jednoduchého. Chce to pořádnou dávku trpělivosti.

Právě proto tato nová hlavolamová krabička není pro nejmenší řešitele, ale především je určena pro ty náročnější a zkušenější. Přímo na kartonovém boxu vidíme číslo 8+ a to opravdu docela odpovídá reálné náročnosti.

iq-fokus-01

Paradoxně počet čtverečků, které hráč dostane jako startovní nápovědu, neodpovídá obtížnosti. Někdy můžete mít kompletní sadu devíti kostiček a přesto se trápit v rámci obtížnosti wizard zdánlivě bez šance na nalezení řešení.

Luštitelé najdou na konci příručky se zadáními také všechna řešení. Ty jsou řešené jako siluety kostek, takže si je hráči nezapamatují na první pohled. Proto je možné se podívat do výsledků třeba i pro nějakou nápovědu beze strachu, že si pokazíte kompletní zážitek z aktuálně řešeného hlavolamu.

Zpracování je výtečné. Celé bloky vypadají krásně a všechny jsou ukryté v uzavíratelné krabičce, která je tak výborná i na cesty. Stačí jen zaklapnout a všechny ty úkoly a záhady si můžete vzít s sebou.

iq-fokus-08

IQ Fokus pokračuje v nastavené laťce vynikajících logických her série. Nabízí přesně ty výzvy, které bychom od ní čekali a protože se řadí do té náročnější sekce, všechno to staví především před starší řešitele a dokonce i ty dospělé. Obrovské množství zadání zaručuje, že s tímhle boxem se rozhodně v dohledné době nudit nebudete! IQ Fokus je vynikající sadou těžkých úkolů.

Recenze: IQ Focus – neztrácejte pozornost!
IQ Fokus je kostičkovou zábavou. Ale právě tyto malé čtverečky jsou pospojované do bloků, které pak hráči musí uspořádat. Jedinečným prvkem zadání je okénko, které jako jediné bude vždy hráčům známé. Žádné pokládání kamenů, pouze teoretická informace o barvách. Zavřením krabičky si hráči mohou situaci vždy zkontrolovat. V nabídce mají spoustu úkolů, které budou muset překonat. IQ Fokus je vynikajícím hlavolamem.
Klady:

+ hodně úkolů
+ výborný přenosný box
+ krásně barevné úkoly
+ řešení nejsou na první pohled zapamatovatelná
+ pro starší řešitele
Zápory:

- nic
4
Prozkoumávejte dál
Recenze: Architecto – stavby na přání