Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Eldritch Horror – Ztracené vědění

eldritch-horror-ztracene-vedeni-01

Byla to jen legenda. Místo, kam jsme se obraceli, když naše fantazie toužila po úniku od reality. Pohádka z daleké historie o mocných znalostech, které umí zahnat jakékoliv zlo. Jenže čím beznadějnější je situace lidstva, tím zoufalejší jsou kroky slibující jeho záchranu. A tak nezbývá než se vydat na marné hledání hadího lidu. Může jeho domovem být jedna ze ztracených pyramid? Nebo nějaké neobjevené město Mayů?

Temné zlo sbírá svoje sílu v nové malé krabičce, která se jmenuje Ztracené vědění (Forsaken Lore). Jedná se o rozšíření pro deskovou hru Eldritch Horror, která posunula zážitek z kooperativní hry o pořádný kus dál. Za vznikem rozšíření stojí pouze polovina autorské dvojice Konieczka + Valens. Tentokrát je pod boxem podepsaná pouze Nikki Valens (spoluautorka Panství hrůzy) a celé své dílo svěřila k vydání samozřejmě do zkušených tiskáren společnosti Fantasy Flight Games. Na českém trhu je vydavatelem lokalizované verze firma ADC Blackfire.

eldritch-horror-ztracene-vedeni-07

Nová krabička je ale pouze nášupem k mapě světa, kterou přináší základní hra. Po ní se hráči v podobě vyšetřovatelů pohybují s pomocí lístků. Lokace jsou mezi sebou propojené a k cestování nabízí lodě a po souši vlaky. Když tímto způsobem doženou některou z příšer sužující svět, mohou ji zkusit porazit s pomocí kostek a porovnání výsledku proti schopnostem obludy. Kromě soubojů s viditelnými nepřáteli musí ale detektivové prověřovat své dovednosti proti jiným střetnutím a různým druhům karet. V každém kole ale na tým hrdinů čeká také fáze mýtů, která přináší nové zvraty a nástrahy. Samotný Prastarý pak s sebou přináší úkoly, které musí vyšetřovatelé splnit, aby zvítězili.

 

A v čele novinek krabičky Ztracené vědění přichází mocný Yig. Hadí bůh, jehož přisluhovači jsou všude a mohou uštknout vaše hrdiny. A takový otrávený hráč pak bude mít potíže s body zdraví, protože mu v žilách krouží jed.

eldritch-horror-ztracene-vedeni-04

Základním posláním této krabičky je ale obohacení všech základních balíčků. Pro jednotlivé lokace jsou zde karty střetnutí a tím se výrazně vylepšuje výběr a snižuje pravděpodobnost, že se budou karty opakovat v jedné partii.

Právě tato bohatost dělá z novinky naprosto zásadní a nepostradatelné rozšíření. A to přesto, že neobsahuje žádný opravdu jedinečný nový prvek, ale pouze nastavuje ty již připravené. I tak samozřejmě určitě stálo připravení karet a jejich vyvážení se základní hrou hromadu práce.

eldritch-horror-ztracene-vedeni-15

Jenže když se na tyto karty podíváte a přidáte je do svého majetku, pak si musíte současně položit také jednu otázku. Proč tyhle karty nejsou obsahem už základního boxu? Ten je pochopitelně i tak skvělý, ale protože novinka přináší pouze nové karty, snadno mohly být v ceně základního boxu. Asi by to zvýšilo pořizovací cenu, ale ten vliv na Eldritch Horror jako celek je opravdu citelný. Ovšem cena za tento nový box je dost vysoká. Na druhou stranu v krabici čeká výrazně přes dvě stovky nových karet a samozřejmě i nějaké ty destičky nepřátel.

A zatímco přibývá na zážitku z hlediska variability, délka hry se nijak nezvyšuje. Všechno hraje prostě ve prospěch nového boxu. Dokonce i ta grafika a provedení veškerých komponent je takové, že není co vytýkat.

eldritch-horror-ztracene-vedeni-13

Pokud tedy doma máte Eldritch Horror, pak by tohle měl být váš následující nákup. Samozřejmě to bude bolet vzhledem k cenovce, ale dostanete za to spoustu karet, které zaručují novou parádní porci variability a zábavy. A jedna z nejlepších kooperativních her vůbec si takovou péči zaslouží. Ztracené vědění je parádní rozšíření pro skvělou hru.

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorNikki Valens
IlustraceAnders Finér, Magali Villeneuve
VydavatelFantasy Flight Games, ADC Blackfire Entertainment, Arclight Games, Delta Vision Publishing, Edge Entertainment, Galakta, Galápagos Jogos, Giochi Uniti, Heidelberger Spieleverlag, Hobby World, Korea Boardgames, Wargames Club Publishing
Rok vydání2014
Počet hráčů1 - 8
Herní doba180
Minimální věk14 and up
Jazyková závislostExtensive use of text - massive conversion needed to be playable
(25 voters)
KategorieExpansion for Base-game, Adventure, Fantasy, Fighting, Horror, Novel-based, Travel
MechanismyCooperative Game, Dice Rolling, Point to Point Movement, Role Playing, Storytelling, Variable Player Powers
RozšířeníEldritch Horror
RodinaGame: Eldritch Horror, Players: Games with Solitaire Rules, Series: Arkham Horror Files (Fantasy Flight Games), Theme: Cthulhu Mythos
Alternativní názvyLes Contrées de l'Horreur: Légendes Oubliées, Eldritch Horror: Conhecimento Perdido, Eldritch Horror: Elfeledett Tudás, Eldritch Horror: Leggende Perdute, Eldritch Horror: Saber Olvidado, Eldritch Horror: Vergessenes Wissen, Eldritch Horror: Zaginiona Wiedza, Eldritch Horror: Ztracené vědění, Древний ужас: Забытые тайны, エルドリッチホラー 拡張 失われた知識, 全球驚慄:被遺忘的知識, 엘드리치 호러: 버림받은 지식

Více o hře.

Recenze: Eldritch Horror – Ztracené vědění
Eldritch Horror: Ztracené vědění přidáte do základní krabice, přimícháte do balíčků a ani o něm nebudete vědět. Tedy na první pohled. Ve skutečnosti ale právě tyto nenápadné karty posouvají celý zážitek z kooperativního boje s Prastarými na celé zeměkouli o pořádný level dál. Tahle malá a nenápadná krabička s žádnými výraznými novotami je i přesto skvělá. A možná právě proto, že nic nekomplikuje, ale přidává hrstmi na všechny strany, je důvodem, proč Ztracené vědění je povinným rozšířením.
Klady:

+ spousta nové variability
+ nový Prastarý
+ vše zůstává při starém
+ hra je stále skvělá!
Zápory:

- vysoká cena
- mohlo být součástí původního boxu
4.5
Prozkoumávejte dál
Recenze: Sup aby to vzal – dávejte pozor, co si přejete!